Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSBs energiavtal för bostadsrättsföreningar: Heltäckande energikoll spar pengar och miljö

05 maj 2015 Drygt 400 miljoner kronor. Så mycket skulle HSBs omkring 3 900 bostadsrättsföreningar tillsammans kunna spara varje år genom att ansluta sig till HSBs energiavtal.

HSBs energiavtal är en förvaltningstjänst som innebär att bostadsrättsföreningen tecknar ett femårsavtal med besparingsgaranti för bostadsrättsföreningens energikostnader. Genom helhetstänk och systematiskt arbete med hjälp av HSBs energiexperter, ger HSBs energiavtal möjlighet att nå upp till långsiktiga miljö- och besparingsmål.

Helhetsgrepp över energianvändningen

Vad får bostadsrättsföreningar som tecknar HSBs energiavtal?
– De får en energiutredning som uppdateras löpande. Vi jobbar heltäckande och räknar med allt som påverkar energikostnaderna, inte bara enskilda delar, säger Dominique Grubestedt, projektledare Förvaltningsutveckling HSB Riksförbund.
Bostadsrättsföreningar med HSBs energiavtal har kontinuerlig kontakt med HSBs energiexpert som ingår i en nationell energiexpertgrupp med tillgång till HSBs hela kunnande inom energiområdet.

Miljövinst med minskad energiåtgång

Besparingen på drygt 400 miljoner kronor per år är baserad på de minskade kostnader som HSBs energiavtal inneburit för bostadsrättsföreningar som hittills anslutit sig. Dessa föreningar har minskat sina energikostnader med i genomsnitt 107 000 kronor per år. Det innebär att om alla HSBs bostadsrättsföreningar ansluter sig till energiavtalet, skulle omkring 416 miljoner kronor årligen sparas in. Dessutom blir det en stor miljövinst eftersom minskad energianvändning också innebär minskade koldioxidutsläpp.

Besparingsgaranti på tre procent per år

Vad kostar HSBs energiavtal?
– Avgiften baseras på bostadsrättsföreningens storlek och förutsättningar. HSBs energiavtal har en besparingsgaranti på minst tre procent under den femårsperiod som avtalet sträcker sig, men för de flesta föreningar är besparingen högre än så. Därför går det egentligen aldrig att förlora på att teckna vårt energiavtal. Besparingsgarantin gäller under vissa förutsättningar som energiexperten går igenom på ett möte med styrelsen i bostadsrättsföreningen, säger Dominique Grubestedt.