Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Inred energismart med Lampguiden

13 april 2015 Tycker du att det är svårt att hitta rätt lampor till belysningen hemma? Då finns hjälp på vägen – Energimyndigheten har tagit fram appen Lampguiden med tips på hur du kan belysa olika rum och vilka energimärkta lampor som är ett bra alternativ till de gamla glödlamporna.

Bostadssektorn står för närmare 35 procent av energianvändningen i Sverige. HSB arbetar sedan många år med hållbarhetsfrågor med målsättning att vi ska minska vår klimatpåverkan. Till 100-årsjubileet 2023, ska HSBs bostadsrättsföreningar ha minskat sina utsläpp med 40 procent räknat från basåret 2000. Ett sätt att bidra till målet är att använda energimärkta lampor. Energimyndighetens beräkningar visar att Sverige kan spara hela 2 miljarder kilowattimmar (kWh) per år – lika mycket energi som 80 000 villor använder– genom att använda LED-belysning och följa energimärkningen av lampor.

Lampguiden i telefonen

I appen Lampguiden kan du flytta dig mellan olika rum och få tips på hur du kan inreda ditt hem med ljus. Lampguiden kan också hjälpa till att hitta en ny lampa genom att jämföra med den gamla glödlampan.
– Du kan ladda ner och ha med dig Lampguiden när du står i butiken. Lampguiden är ett bra verktyg för att få en uppfattning om vilka alternativ till glöd- och halogenlampor som finns att köpa, säger Helena Ahlkvist Johansson på Energimyndigheten.

Läs mer om hur du inreder med ljus hemma och ladda ner Lampguiden.

Alla lampor ska energimärkas

Alla LED-lampor som säljs i idag ska vara energimärkta. Från 1 januari 2014 ska även alla nya lampmodeller som säljs på internet energimärkas. Märkningen visar hur energieffektiv lampan är på en skala från A++ till E.

På marknaden finns för närvarande allt från halogenlampor med klass D till energisnåla LED-lampor med klass A++. För att konsumenterna ska kunna lita på att lamporna håller vad märkningen på förpackningen lovar, gör Energimyndigheten stickprov på belysning som säljs i butikerna.