Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Regeringsbeslut för att hindra att bostadsrättsföreningar kapas

27 februari 2015 En person som registreras eller avförs som företrädare för en bostadsrättsförening, eller annan ekonomisk förening, ska underrättas om detta. Syftet är att förhindra att bostadsrättsföreningar kapas, genom att felaktiga registreringar upptäcks snabbare. Det framgår efter ett regeringsbeslut igår.

Det sker genom en ändring i förordningen om ekonomiska föreningar, och börjar gälla den 1 juli 2015.

Den som registreras eller avförs från föreningsregistret som styrelseledamot eller firmatecknare kommer i fortsättningen meddelas om detta.

– Den ändring i förordningen om ekonomiska föreningar som regeringen i dag fattat beslut om är en enkel och effektiv åtgärd för att försvåra för den som på falska grunder försöker att få kontroll över en bostadsrättsförening eller annan ekonomisk förening. Personer som "kapar" bostadsrättsföreningar har ofta för avsikt att begå ekonomisk brottslighet. Dagens beslut kommer försvåra detta och förhoppningsvis ha en brottsförebyggande effekt, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande

HSB välkomnar regeringens beslut. 

– Det är bra att regeringen inför denna åtgärd. Det innebär att en styrelseledamot eller firmatecknare får en bättre kontroll över när de kommer in i, respektive stryks ur, föreningsregistret, säger Eva Sörqvist, fastighetsjurist på HSB Riksförbund.