Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

"Skynda på utredningen om andelsägd el"

03 februari 2015 Skynda på utredningen om skattereduktion till lägenhetsinnehavare som är andelsägare av förnybar el. Det skriver HSBs Anders Lago tillsammans med företrädare för sex andra organisationer i en replik till energiminister Ibrahim Baylan angående uppgiften att det kommer att dröja två år innan möjligheterna kan utredas att ge solelproducerande lägenhetsinnehavare samma skattefördel som villaägare.

I början av januari skrev HSB Riksförbund, Naturskyddsföreningen, Sveriges Konsumenter, Hyresgästföreningens Riksförbund, Sala-Heby solelförening, OX2:s vindkraftskooperativ och Oberoende Elhandlare och Solkompaniet en debattartikel i Sydsvenskan om skattereduktion vid produktion av i sol- eller vindkraft. Anledningen var att regeringens förslag att iför en skattereduktion endast omfattar dem som kan sätta upp solceller på taket eller har ett litet vindkraftverk på gården – alltså egnahemsägare. Enskilda hushåll som bor i lägenhet omfattas inte av förslaget för skattereduktion vid solelproduktion, något som de sju undertecknade organisationerna anser ska utredas.

Skattereduktion till elproducerande lägenhetsinnehavare 2016
Energiminister Ibrahim Baylan instämde i en replik att det är viktigt att ge lägenhetsinnehavare förutsättningar att stärka sin ställning på elmarknaden – men detta kan utredas första om två år.
I ett nytt inlägg i Sydsvenskan framhåller nu HSB Riksförbund och de övriga organisationerna att det inte finns någon anledning att dröja så länge. Det skulle innebära att lägenhetsinnehavare kan få vänta tre till fyra år innan de ges samma möjligheter som villaägare att producera sin egen förnybara el. Organisationerna hoppas nu på ett snabbt besked om att den aviserade utredningen om andelsägd el tillsätts, så att även andelsägare kan få rätt till en skattereduktion senast den 1 januari 2016.