Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Stöd till bosparande kan mildra nya krav på bolåneamortering

11 mars 2015 Från och med 1 augusti gäller nya regler för amortering av bolån enligt beslut från Finansinspektionen. Målsättningen är att dämpa hushållens skuldsättning, men en effekt kan bli att stora grupper får svårare att ta sig in på bostadsmarknaden – något som kan balanseras av ett ökat stöd till bosparande föreslår HSB.

Idag 11 mars preciserade Finansinspektionen innehållet i det amorteringskrav som de aviserade i november förra året. Från den 1 augusti 2015 ska nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent amorteras i en takt av två procent årligen, medan bolån med en belåningsgrad mellan 50 och 70 procent ska amorteras med minst en procent årligen.

Utgår från bostadens marknadsvärde
Amorteringskravet ska gälla alla nya bolån och utgå ifrån bostadens marknadsvärde. En omvärdering får ske vart femte år. Banken kan tillfälligtvis medge undantag från amorteringskravet vid händelser som arbetslöshet och sjukdom.

– Det är bra att Finansinspektionen nu har förtydligat sitt förslag om amorteringskrav, men farhågorna kring förslagets effekter kvarstår. Det finns risk att unga som står utanför bostadsmarknaden får det ännu svårare att köpa sin första bostad, att möjligheten för unga familjer som vill flytta till en större bostad försämras och att rörligheten på bostadsmarknaden begränsas, säger förbundsordförande Anders Lago.
– Redan idag är bostadsbristen ett hinder för tillväxten. Det är därför viktigt att följa effekterna av amorteringskravet noga så att det inte påverkar bostadsbyggandet negativt.

Bättre balans med stöd till bosparande
En rad experter och bostadsorganisationer har påtalat risken för att amorteringskravet gör att fler får det svårare att komma in på bostadsmarknaden. Därför är det viktigt att överväga kompletterande politiska förslag.
– HSB har under en lång tid argumenterat för att det borde införas ett stöd till bosparande. Detta aktualiseras ytterligare i och med Finansinspektionens besked idag. Bättre förutsättningar för bosparande vore en bra balans för att fler ska kunna köpa sin första bostad, säger Anders Lago.

HSB, Villaägarna, Riksbyggen och Trä- och Möbelföretagen föreslog våren 2014 en statlig stimulans till bosparande som gör det möjligt för unga att spara ihop en insats till en egen bostad.