Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Svensk kvinna söks till ”världens tuffaste jobb”

01 oktober 2015 Biståndsorganisationen We Effect söker en svensk kvinna som under tre veckor vill prova på ett annorlunda jobb – som jordbrukare i världens fattigaste land Malawi. Lönen är under en krona i timmen och arbetsdagarna 12 timmar långa.

Trött på betald semester och tiofika? Sugen på 80-timmarsveckor med 90 öre i timlön? Biståndsorganisationen We Effect drar nu igång jakten efter en svensk kvinna som vågar ta sig an ”världens tuffaste jobb” – att arbeta som bonde i världens fattigaste land, Malawi.

Jobb från morgon till kväll

Under tre veckor i vinter kommer en svensk kvinna att arbeta sida vid sida med den malawiska bonden Biata Chisi på familjens lilla gård i området Salima. Från morgon till kväll kommer hon hjälpa till med både jordbruket och hushållet: hämta vatten, ta hand om de fem barnen samt mata grisen och hönsen. Och arbeta långa pass med hackan under brännande solsken på odlingarna av majs, jordnötter och bomull.

Fattigaste landet i världen

Personen som får jobbet garanteras en lön på tio kronor om dagen, motsvarande lönenivån för jordbruksarbetare i Malawi. Malawi har en BNI per capita på bara 250 dollar och rankas av Världsbanken som världens fattigaste land. I år har bomullsskörden inte gett någon inkomst för Biata Chisi, på grund av dålig nederbörd under regnsäsongen. Utmaningarna är därför extra stora.

– Jag ser fram emot att få lite hjälp när vår gäst från Sverige kommer. Men jag vet ju inte hur stark den svenska kvinnan är, hackandet är det tyngsta arbetet, säger Biata Chisi. 

Ska stärka kvinnliga jordbrukare

Syftet med projektet är att belysa situationen för kvinnor i fattiga delar av världen. Personen som får jobbet kommer med text, bilder och video rapportera om sina upplevelser, så att fler får upp ögonen för vad fattigdom är och hur den kan bekämpas.

Anneli Rogeman- Att vara kvinna och bonde i Afrika innebär inte bara att ta hand om jordbruket, du ansvarar också för vattenhämtning, matlagning och städning. Med världens tuffaste jobb vill vi uppmärksamma detta. Att insatser för att stärka kvinnliga jordbrukare är det mest effektiva sättet att bekämpa fattigdom och hunger i världen, säger Anneli Rogeman, vd på We Effect.

 

Se filmen om Biata Chisis jobb

Fakta om världens tuffaste jobb

Rekryteringen startar den 1 oktober på www.tuffastejobbet.se till 25 oktober. Anställningen pågår från 18 januari till 7 februari 2016.

Den som söker måste vara minst tjugo år gammal och ha goda kunskaper i engelska. Eftersom arbetsuppgifterna till stor del består av tungt kroppsarbete bör personen vara i god fysisk form. Erfarenhet från jordbruk är en extra merit. För att komma in i gemenskapen och dela vardagen på lika villkor, måste personen vara kvinna.

Det är tredje gången som We Effect rekryterar en svensk kvinna till Världens tuffaste jobb. Tidigare år har personen arbetat i Kenya respektive Uganda. 

 Kvinnor i Afrika producerar upp till 80 procent av maten, men äger eller kontrollerar bara ett par procent av den odlingsbara jorden. Om kvinnor skulle ha samma villkor och samma tillgång till kunskap, mark, utsäde och marknad skulle skördarna kunna öka så mycket att 100 miljoner människor skulle slippa gå hungriga, enligt FN:s jordbruksorgan FAO.

Vill du söka världens tuffaste jobb?