Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Välkommet att Finansinspektionen backar om amorteringskrav

23 april 2015 Finansinspektionen (FI) drar tillbaka amorteringskravet på nya bostadslån. Det är framför allt den rättsliga osäkerheten som framkom i resmissvaren som gör att FI anser att de inte kan gå vidare med amorteringskravet.

– Finansinspektionens besked är välkommet. Det är naturligtvis viktigt med en sund amorterings- och sparkultur, men remissvaren visade att det finns uppenbara nackdelar med förslaget om krav på amortering, säger HSBs förbundsordförande Anders Lago.

På presskonferensen beskrev FI att läget i hushållssektorn inte är akut. De menade att många hushåll har goda buffertar, men att inte tillräckligt många hushåll amorterar på bostadslånen. FI påtalade att de att fortfarande anser att ett amorteringskrav behövs, men att de behöver ett större mandat för att det ska kunna genomföras.

– Det är viktigt att regeringen tar till sig av vad bostadssektorn framfört för kritik i det fortsatta arbetet med hushållens skuldsättning. Förslag som riskerar att bromsa nyproduktionen av bostäder vore djupt olyckligt i en tid av stark urbanisering, bostadsbrist och med stora utmaningar på bostadsmarknaden. Ytterst handlar det om få till stånd ett långsiktigt ökat bostadsbyggande om regeringens mål om 250 000 nya bostäder fram till 2020 ska kunna uppnås, säger Anders Lago.

– HSB anser dessutom att en stimulans till de som sparar till egen bostad vore bra för en bättre balans för hushållens skuldsättning. Det gör det enklare att ta ett långsiktigt ekonomiskt ansvar för boendet. Och det skapar trygghet för individen och bidrar till ett ekonomiskt hållbart samhälle, avslutar Anders Lago.