Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB mer jämställda än börsbolagen

08 mars 2021 För HSB är jämställdhet en viktig fråga och framgångsfaktor. Siffror från 2020 visar att HSBs medvetna arbete ger resultat.

Inom HSB är 23 procent av vd:arna kvinnor – att jämföra med snittet bland börsbolagen där motsvarade siffra är 10 procent. Pernilla Bonde, som varit vd för HSB Riksförbund i elva år, berättar mer:

– Vi arbetar medvetet med jämställdhetsfrågorna och det är glädjande att det syns i våra siffror. Jag är övertygad om att jämställdhet är strategiskt viktigt för att kunna rekrytera duktiga medarbetare. Ju fler perspektiv chefer och medarbetare bidrar med, desto bättre speglar vi den mångfald som finns bland de som bor i HSB. Det är helt enkelt avgörande för att vi ska kunna förstå våra kunder och medlemmar, säger hon.

Även när det handlar om andel kvinnor i ledningsgrupper är HSBs siffror nästan dubbelt så höga om börsbolagens – 45 procent hos HSB jämfört med börsbolagens 24 procent. För HSB som samhällsbyggare är hållbarhetsfrågorna viktiga, där både mångfald och jämställdhet ingår.

– För oss är det viktigt att lyfta fram starka empatiska ledare som förebilder och bygga en kultur som är stöttande och inkluderande. På HSB ska det vara möjligt att förena familjeliv med ett utvecklande arbetsliv, även på höga chefsposter, säger Pernilla Bonde.

Siffror: så jämställda är HSB jämfört med börsbolagen

Andel kvinnliga vd:ar inom HSB 2020: 23%
Jämfört med börsbolagen: 10%

Andel kvinnor i ledningsgrupper inom HSB: 45%
Jämfört med börsbolagen: 24%

Andel kvinnor i styrelser inom HSB: 42%
Jämfört med börsbolagen: 34%

Uppgifterna om könsfördelningen för börsbolagens vd:ar, ledningsgrupper och styrelser kommer från Andra AP-fondens Kvinnoindex 2020