Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Bra att regeringen vill ändra skatt på solel – men den måste bort helt

31 augusti 2016 Finansminister Magdalena Andersson meddelar att regeringen nu arbetar för att förändra skatten på solel. – Det är bra att regeringen vill få till en förändring av skatt på solel. Men det räcker inte med att sänka skatten, den måste tas bort helt. Det är orimligt att betala skatt på el från solen om man producerar och använder elen själv, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

– Det är bra att regeringen vill få till en förändring av skatt på solel. Men det räcker inte med att sänka skatten, den måste tas bort helt. Det är orimligt att betala skatt på el från solen om man producerar och använder elen själv, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Skatten på solel infördes för två månader sedan, den 1 juli. Finansdepartementet har motiverat skatten med att det är ett krav från EU. Men i förra veckan meddelade EU-kommissionen motsatsen: några sådana krav finns inte.

– EU-kommissionens uttalande gör det omöjligt för regeringen att motivera solskatten. Och att lägga mer tid på att utreda frågan skuggar solcellsutvecklingen. Dessutom är det helt onödigt: det rimligaste vore naturligtvis att låta fastighetsägare och bostadsrättsföreningar använda den el de själva producerar, utan tillstymmelse till straffskatt, säger Anders Lago.