Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

”Dags att sänka bolånetaket för unga” – HSB skriver i SvD

18 april 2019 Trots att Sverige är rikare än någonsin har möjligheten att få tag i en bostad blivit sämre. I dag kan exempelvis endast var femte i åldersgruppen 20–34 år köpa en etta. Ett startlån riktat till unga, som varsamt luckrar upp bolånetaket, skulle öppna nya dörrar för bostadsbehövande. Så inleder HSBs Anders Lago och Pernilla Bonde en ny debattartikel på Svenska dagbladets debattsida.

I debattartikeln beskriver Lago och Bonde hur Sverige är ett av få länder i Europa som inte har infört lättnader för unga människor som behöver skjuts för att komma in på bostadsmarknaden. Idag har istället bolånetak, skärpta amorteringskrav och höjda kalkylräntor hos bankerna slagit hårt mot ungas möjlighet att hitta ett eget hem. Samtidigt som bostadsminister Per Bolund (MP) är tydlig med att amorteringskraven är bra och att de bör vara kvar.

Vi måste hitta nya finansieringslösningar på bostadskrisen

Mot den bakgrunden har HSB låtit analysföretaget WSP ta fram en rapport som bland annat handlar om hur så kallade startlån skulle påverka ungas bostadssituation Beräkningen utgår från att den som har lyckats spara ihop 5 procent av köpeskillingen får ett startlån på 10 procent. Resultat visar att ett statligt startlån kortar tiden det tar att spara ihop till en insats dramatiskt – från 10 till knappt 3 år. Det skulle uppmuntra fler unga att börja spara till insatsen när de ser att det inte tar så lång tid att få ihop de pengar som krävs. I praktiken handlar det om att det gamla bolånetaket ersätts av ett nytt som mer anpassat efter ungas situation på bostadsmarknaden.

Stöd till bosparande ger unga nytt hopp

I artikeln föreslås även att ett stöd till bosparande bör införas. Ett avdragsgillt bosparande i Sverige skulle öka ungas benägenhet att spara och korta tiden det tar att få ihop insatsen med i genomsnitt 1,5 år, enligt HSBs rapport. Det vore ytterligare ett steg i rätt riktning och en hoppfull reform som sänker bostadströsklarna.

Här finns debattartikeln att läsa i sin helhet.

Anders Lago porträtt_250px.jpg   Pernilla Bonde porträtt_250px.jpg