Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB bidrar till ett fossilfritt samhälle

24 april 2018 Bygg- och bostadsbranschen har nu tagit fram en färdplan för en klimatneutral och konkurrenskraftig byggsektor 2045. Det är branschens bidrag till regeringens initiativ Fossilfritt Sverige. HSB är en av aktörerna som varit med i arbetet med att formulera färdplanen och ställer sig nu bakom denna.

Idag överlämnade Svante Axelsson, nationellsamordnare för Fossilfritt Sverige, färdplanen för klimatneutral byggsektor till statsminister Stefan Löfven. HSB har deltagit i arbetet med färdplanen genom Magnus Ulaner, miljöchef HSB Riksförbund. 

– Det känns hoppfullt att vi i bygg- och bostadsbranschen kan samlas i en sådan svår ödesfråga som klimatet. Med denna ambitiösa och ansvarstagande färdplan sätter vi både press på oss själva och andra avgörande intressenter i klimatfrågan, säger Magnus Ulaner. 

Fossilfritt Sverige är en plattform för dialog och samverkan som startades som ett initiativ av regeringen inför klimatmötet i Paris 2015. Målet är att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Initiativet samlar kunskapen och viljan i alla samhällssektorer, och verkar för att synliggöra det klimatarbete som sker runt om i landet.

– HSB delar uppfattningen om att världen måste bli fossilfri och att Sverige ska gå före i detta arbete. Det fina med deklarationen är att aktörerna förbinder sig att kunna visa upp konkreta åtgärder för minskade utsläpp. HSB har ambitiösa klimatmål om minskade utsläpp av växthusgaser med 75 procent till 2023 och nära-noll utsläpp till 2030, säger Magnus Ulaner. 

Färdplanen för byggsektorn innehåller en vision, en nulägesbeskrivning, möjligheter och hinder samt uppmaningar till politiken och branschen. Här följer några av de uppmaningar som särskilt berör byggherrar och bostadsutvecklare:  

  • Sätt upp egna klimatmål och implementera dem i hela verksamheten.
  • Nyttja upphandlingsformer och/eller strategiska samarbeten som stimulerar ökad samverkan och dialog mellan aktörer i värdekedjan.
  • Hållbarhetsrapportera för att redovisa och sätta mål på sin verksamhets klimatpåverkan.
  • Digitalisera hela byggprocessen för att stödja resurseffektiv materialanvändning, produktion och logistik.
  • Ställ funktionsbaserade upphandlingskrav där innovativa lösningar med låg klimatpåverkan i ett livscykelperspektiv premieras. Efterfråga och ge incitament för lägre klimatpåverkan i anbud.
  • Följ upp klimatkraven systematiskt, gör det kostsamt att göra fel och lönsamt att göra rätt.

Här finns färdplanen att läsa i sin helhet.