Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Hållbarhetsredovisning 2015 – viktiga steg mot långsiktig hållbarhet

17 juni 2016 Under 2015 har HSB lagt grunden för en fortsatt strategisk utveckling av arbetet för långsiktig hållbarhet. Det visar HSB Hållbarhetsredovisning 2015 som nu är klar.

HSBs årliga verksamhetsuppföljning med fokus på hållbarhet, visar att 2015 var ett år av samordning och framåtblickande med fokus på att förstärka HSBs roll i samhället. Under det gångna året har grunden lagts för att mejsla fram en målbild av det långsiktigt hållbara HSB.

Grunden lagd för systematiskt hållbarhetsarbete

Ett viktigt steg för det fortsatta arbetet har varit en kartläggning av HSBs hållbarhetsarbete som påbörjades under det gångna året.

– Grunden för ett framgångsrikt hållbarhetsarbete är att arbeta systematiskt med frågorna. Som ett led i det arbetet har vi under 2015 genomfört en väsentlighetsanalys och en omvärldsanalys, säger Sofia Hagman, som i höstas tillträdde den nyinrättade tjänsten som chef för Hållbarhet och Samhällspåverkan på HSB Riksförbund.

– Arbetet vi gjort under 2015 är ett viktigt underlag för att fortsätta driva en strategisk utveckling av HSBs hållbarhetsarbete. På så sätt kan vi säkra ett långsiktigt värdeskapande för både våra medlemmar, boende, övriga intressenter och samhället i stort.

Sofia Hagman, HSB RiksförbundHSB driver medlemmarnas frågor

Hållbarhetsredovisningen, som genomförts årligen sedan 2008, är HSBs gemensamma uppföljning av verksamhet inom organisationen. Den är också grundläggande i den löpande avstämningen mot HSBs medlemmar, medarbetare, kunder, leverantörer och samarbetspartners.

Under 2015 har HSB precis som tidigare år drivit ett proaktivt påverkansarbete runt frågor som påverkar medlemmarnas vardag, som till exempel boendeekonomi och en hållbar samhällsutveckling i stort.

– Under 2015 har vi bland annat varit väl synliga i debatten om bostadsbristen, förnybar energi som solel och genom Nils Holgerssonrapporten som kartlägger taxor och avgifter för flerbostadshus i landets samtliga kommuner, säger Sofia Hagman. 

Fortsatt satsning på social hållbarhet

HSBs hållbarhetsredovisning 2015 visar att mångfaldsfrågor är ett område som behöver prioriteras. Det gäller bland annat könsfördelningen på ledande poster, där kvinnor fortfarande är underrepresenterade.

– Det är tydligt att vi behöver göra en aktiv satsning för att bli bättre på just de sociala aspekterna i vårt hållbarhetsarbete, säger Sofia Hagman, som understryker att social hållbarhet är en kärnfråga för HSB.

– Den kommer in i alla våra verksamheter; i nyproduktion, förvaltning, som arbetsgivare och gentemot medlemmar, boende och konsumenter. Här tror jag vi kan göra ännu mer inom HSB för att tillsammans arbeta för en hållbar tillväxt. Det handlar om frågor som spänner över allt från infrastruktur och klimatsmart byggande till integration, manligt och kvinnligt, behov för äldre, unga och barnfamiljer och möjligheten att överhuvudtaget ha råd med en bostad.

Ladda ner HSB Hållbarhetsredovisning 2015

Läs mer om HSBs Hållbarhetsredovisning här.

FN:s hållbarhetsmål vägleder HSB

2015 antog FN nya globala mål för hållbar utveckling fram till 2030. Deklarationen Sustainable Development Goals, SDG, innehåller 17 delmål som bland annat tar sikte på att garantera hälsosamma liv, minska ojämlikhet mellan och inom länder och säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster världen över.

– SDG kommer att vara vägledande för hur vi ska jobba med hållbarhet inom HSB fram till 100-årsjubileet 2023, säger Sofia Hagman, chef för Hållbarhet och Samhällspåverkan på HSB Riksförbund.

Förra året anslöt sig HSB också till regeringens initiativ Fossilfritt Sverige/länk/ där målet är att Sverige år 2050 ska vara ett fossilfritt välfärdsland – ett mål som väl stämmer överens med HSBs klimatavtal.