Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB och andra kooperativa företag mer jämställda än andra bolag

08 mars 2020 Kooperativa företag har genomgående en bättre, mer jämställd representation än andra företag, oavsett om man tittar på styrelser, ledningsgrupper, vd:ar eller ordförandeposter, enligt en ny rapport från Svensk Kooperation.

Rapporten jämför stora kooperativa företag och nya kooperativa företag med börsbolag och andra aktiebolag. Av de 100 största kooperativa företagen har 25 procent en kvinna som vd, medan motsvarande siffra för aktiebolag är 9 procent. Ledningsgrupperna i de kooperativa företagen består av i snitt 38 procent kvinnor, vilket kan jämföras med 24 procent hos börsbolagen.  

– Den här bilden stämmer väl överens med jämställdheten inom HSB. Jämfört med börsbolagen har HSB en imponerande jämställdhet, men det finns fortfarande utrymme för förbättring. Vi behöver framförallt arbeta för att skapa en jämnare könsfördelning på vd-posterna, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.

Hos HSBs 26 regionala föreningar och 5 bolag såg fördelningen mellan män och kvinnor i ledarskapet ut så här (statistik per den 31:a december 2018):

  • 22 % kvinnor på vd-poster (jämfört med 9 % hos börsbolagen)
  • 48 % kvinnor i ledningsgrupper (jämfört med 24 % hos börsbolagen)
  • 41 % kvinnor i styrelser (jämfört med 34 % hos börsbolagen)

Vill du veta mer? Läs hela rapporten från Svensk Kooperation här.