Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Malmö blir Årets Arkitekturkommun 2019

02 juli 2019 Malmö klättrar från femte till första plats och blir Årets Arkitekturkommun 2019. Örebro kniper andraplatsen och Borås är trea. Kommunerna i topp lyckas kombinera ett förhållandevis högt bostadsbyggande med goda villkor för att utveckla arkitekturen. HSB och Sveriges Arkitekter står bakom utmärkelsen som delades ut i Almedalen den 2 juli.

– Det är fantastiskt kul och en stor ära. Vi är lite ovana vid att vinna, vi brukar vara en underdog. Malmö är en utmaning, för vi har en helt annan befolkningsstruktur och en annan betalningsförmåga än andra svenska storstäder. Vi utmanar marknaden och arkitekterna, det är inte lika enkelt som det är i andra delar av landet, säger Andreas Schönström kommunalråd (S) Malmö stad.

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun bygger på två olika komponenter. Ett index som grundas på enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, där de bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Och en del där offentlig statistik värderar kommunerna utifrån förmågan att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen.

–  Kommunerna har en nyckelroll när det gäller att bygga tillräckligt med bostäder och att skapa livsmiljöer där människor vill bo och mår bra. Ett gott samarbete mellan arkitekter och kommuner är nödvändigt för att det ska bli verklighet. Därför lyfter vi för tredje året i rad fram de kommuner som lyckas allra bäst, säger Tatjana Joksimović, ordförande Sveriges Arkitekter.

Genom att använda en kombination av professionens syn på hur samarbetet och dialogen fungerar, och olika mått på kommunernas faktiska arbete, får vi ett flerdimensionellt perspektiv på arbetet med bostadsplanering, byggande och arkitektur.

– Den bostadspolitiska debatten handlar till stor del om hur vi ska bygga mer för fler – och det är naturligtvis viktigt. Men vi måste också prata mer om vad vi faktiskt bygger och hur vi tillsammans skapar en attraktiv arkitektur. Det har varit en självklar fråga för HSB ända sedan starten för snart 100 år sedan, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.


De 20 högst placerade arkitekturkommunerna (sammanvägt indexvärde inom parentes):

  1. Malmö (77,9)
  2. Örebro (75,9)
  3. Borås (75,2)
  4. Norrköping (75,0)
  5. Upplands Väsby (74,0)
  6. Järfälla (71,9)
  7. Växjö (71,1)
  8. Lund (70,8)
  9. Tyresö (70,5)
  10. Karlstad (70,5)
  11. Stockholm (70,0)
  12. Uppsala (69,8)
  13. Landskrona (69,8)
  14. Nacka (69,3)
  15. Umeå (69,2)
  16. Täby (69,1)
  17. Simrishamn (67,8)
  18. Piteå (66,5)
  19. Linköping (65,5)
  20. Kungälv (65,5)


Här kan man läsa hela rapporten. https://www.mynewsdesk.com/se/hsb_riksforbund/documents/aarets-arkitekturkommun-2019-89162