Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ny kod för kooperativ styrning

07 februari 2018 Nu inleds arbetet att ta fram en kod för styrning av kooperativa företag i Sverige. Koden ska lyfta fram särarten, fördelarna och konkurrenskraften hos kooperativa företag, med fokus på demokratiska processer, medlemmarnas ekonomiska deltagande och samhällshänsyn. Svensk Kooperation, intresseorganisation för kooperativa företag i Sverige, ansvarar för arbetet att ta fram koden.

De 100 största kooperativa företagen i Sverige omsätter 400 miljarder kronor årligen och har närmare 100 000 anställda. De utgör en viktig del av näringslivet i Sverige. Arbetet med en gemensam kod för styrningen av stora kooperativa företag görs för att säkerställa en fortsatt god ägarstyrning i kooperativa företag och för att utveckla det kooperativa företagandets fördelar.  

─ Det är en mycket efterfrågad kod som kommer att synliggöra det kooperativa företagandet, dess positiva särarter och konkurrenskraft, säger Anders Källström ordförande i Svensk Kooperation och vd för Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). 

Arbetet med att utveckla en kod för kooperativ styrning leds av Bo Thorstorp, tidigare förbundsjurist vid LRF, och Lars Wennberg, tidigare partner i PwC. Båda har gedigen erfarenhet av ägarstyrningsfrågor inom det kooperativa näringslivet. I arbetet ingår också en arbetsgrupp med representanter för konsument- och producentkooperation samt Handelshögskolan i Stockholm.
 
Svensk Kooperation ekonomisk förening är ett historiskt samarbete mellan konsument- och producentkooperationen med syfte att öka kunskapen om kooperativt företagande genom att driva opinion och debatt. Initiativtagare är LRF, KF, HSB Riksförbund och Arbetsgivarföreningen KFO. 

I samband med lanseringen av Svensk Kooperation skrevs det här debattinlägget på DN Debatt av bland annat Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.