Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Dela - succé för bostadsinnovation

15 oktober 2020 Nu är kontrakten för de 23 lägenheter som ingår i HSB Dela tecknade. Det uppmärksammade pilotprojektet ska hjälpa unga vuxna att ta sig in på bostadsmarknaden genom en unik modell, där HSB går in och delar på köpet. – Om det inte var för HSB Dela hade jag inte kunnat köpa en bostad, säger 22-åriga Victor Wellsmo, en av de som tecknat avtal.

Trots att bostadsbygget i landet ökar, är bostadsbristen fortsatt stor för flera grupper i samhället. En stark prisutveckling på bostäder, i kombination med höga amorteringskrav och kreditrestriktioner, gör att unga vuxna hamnar i kläm på bostadsmarknaden. Många unga vuxna tvingas dessutom ofrivilligt bo kvar hemma.

– Idag är det nästan omöjligt för unga att ta sig in på bostadsmarknaden och det saknas verkningsfulla politiska initiativ. Därför vill vi på HSB hjälpa unga vuxna att göra sitt första bostadsköp, säger Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg.

HSB Dela är en ny modell för samägande och innebär att HSBs bosparare i åldrarna 18 till 29 år erbjuds möjligheten att köpa en nyproducerad bostadsrätt tillsammans med HSB, där bostadsbolaget tecknar ett samägandeavtal med kunden och delar på köpet. Samägandeavtalet är tidsbegränsat och gäller under tio år. Pilotprojektet innefattar 23 en- och tvårumslägenheter i brf Blanka på Lindholmen i Göteborg.

"Om det inte var för HSB Dela hade jag inte kunnat köpa en bostad"

En av de som tecknat avtal är 22-åriga studenten Victor Wellsmo. Han bor kvar hemma hos sina föräldrar, och vittnar om att både han och många av hans vänner har haft svårt att få tag på ett boende i den rådande bostadsbristen. När erbjudandet om HSB Dela kom såg han en stor möjlighet att komma in på bostadsmarknaden.

– Om det inte var för HSB Dela hade jag inte kunnat köpa en bostad. Och nu känns det såklart jättebra att jag kan flytta hemifrån till en helt egen lägenhet utan att behöva leva med otryggheten och stressen över att hela tiden leta efter ett nytt hem, säger Victor Wellsmo.

Han berättar att samägandet gjorde det möjligt för honom att finansiera en bostad, men också att klara av månadskostnaderna eftersom han är student.

Projektet planeras att skalas upp

Även om pilotprojektet genomförts i Göteborg, är HSB Dela en nationell satsning. Syftet är, förutom att ge de unga lägenhetsköparna en väg in på bostadsmarknaden, att testa modellen innan satsningen kan utvecklas och lanseras i större skala i flera delar av Sverige.

– Det var väldigt högt tryck på lägenheterna i HSB Dela och vi tittar nu på att utveckla satsningen för att i framtiden kunna erbjuda fler unga ett delägt boende. Vi tror verkligen att detta kan vara en av lösningarna på det faktum att många unga inte tar sig in på bostadsmarknaden, avslutar Lars Göran Andersson.

Brf Blanka är beräknat att vara färdigbyggt under våren 2021, och det är också då HSB Delas första köpare flyttar in i sina nya bostäder.

Läs mer om pilotprojektet och HSB Dela

Fotograf: Jonas Lindstedt. 
På bild: Victor Wellsmo, en av de som tecknat avtal i brf Blanka genom HSB Dela.