Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ökat sug efter ny bostad trots coronakrisen

23 oktober 2020 Experter har varnat för att coronakrisen kan påverka den svenska bostadsmarknaden och få köparna att tveka. Men köpviljan har i stället ökat. Det visar en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av HSB.

Var femte (18 procent) av dem som är på bostadsjakt uppger att deras vilja att köpa bostad har ökat under coronakrisen. Endast en av tio (9 procent) uppger att viljan har minskat.

– Resultatet är hoppingivande för samhällsekonomin och för bostadsförsörjningen. Sannolikt beror det på att boendet är något som många funderar extra över under coronakrisen. Arbete i hemmet och studier på distans sätter situationen på sin spets: suget att flytta hemifrån stärks och behovet att hitta en bättre anpassad bostad aktualiseras, säger HSBs förbundsordförande Anders Lago.

Sifoundersökningen genomfördes i maj 2020, i en slumpmässigt utvald webbpanel i åldern 18–79 år. Antal intervjuer: 1 142 stycken.

Bostadsmarknad_coronatider_NY.pngBostadsmarknaden_Corona_siffror_Alt2_Bild2.pngBostadsmarknaden_Corona_siffror_Alt2_Bild3.pngBostadsmarknaden_Corona_siffror_Alt2_Bild4.pngBostadsmarknaden_Corona_siffror_Alt2_Bild5.pngBostadsmarknaden_Corona_siffror_Alt2_Bild6.png

Så påverkas HSB av coronapandemin

Hittills har coronapandemin inte påverkat HSB ekonomiskt i någon högre grad. Försäljningen av HSBs nyproduktion har gått oväntat bra under våren, Utmaningen ligger i att komma i gång med nya projekt i Stockholm.

Både inflyttningsklara lägenheter och projekt i tidigare skeden – där man tecknar sig för en bostad redan på ritningsstadiet – har sålt bra på flera håll sedan pandemin bröt ut.

"Det går förvånansvärt bra"

– Det går förvånansvärt bra. Vi har sålt betydligt mer under första halvåret i år än under samma period förra året. Bland annat hade vi två säljstarter precis när pandemin nådde Sverige, i Örnsköldsvik och Umeå, som båda gick bra. Och försäljningen har varit väl spridd över landet.

Det säger Carina Treje, som är ansvarig för marknadsanalys och omvärld på HSB Projektpartner, HSBs nationella nyproduktionsbolag som utvecklar bostäder i hela landet med undantag av Stockholms och Gotlands län.

Hon tillägger dock att det säkert kan vara olika för olika aktörer:

– De senaste årens turbulens har gjort köparna medvetna, och många har hört om byggen som inte förverkligas eller som blir försenade. Men en stor och väletablerad aktör som HSB anses trygg av många. Personligen tycker jag att det är bra att riskmedvetenheten ökat och att man som köpare läser på om bostadsrättsföreningens ekonomi, säger hon.

Stockholm skiljer sig delvis från övriga landet. I huvudstaden är färdigställda, eller nästan färdigställda, bostadsrätter samt äldre bostäder relativt lättsålda, medan byggstarter går betydligt trögare.

– Redan före corona var medlemmar och kunder avvaktande till att teckna sig för nyproduktion, säger Jonas Erkenborn, vd för HSB Bostad, HSBs nyproduktionsbolag som utvecklar bostäder i Stockholms och Gotlands län. 

– Hittills har pandemin inte knäckt bostadsmarknaden i Stockholm, tvärtom ser vi tecken på framtidstro, mycket tack vare de låga räntorna och det tillfälligt borttagna amorteringskravet.

Då HSB är beroende av olika myndighetsbeslut för bostadsutvecklingen var Jonas Erkenborn tidigt i pandemin orolig över att kommunernas redan komplicerade planprocesser skulle ta tvärstopp. Så illa har det dock inte blivit.

– Däremot kan corona innebära en påfrestning för kommunernas ekonomier framöver, och det kan få konsekvenser för de planerade stadsutvecklingsprojekten, säger han.

"Många har insett vikten av en bra planerad bostad"

Både Carina Treje och Jonas Erkenborn tror att många efter lång tids hemarbete ser sin bostad i ett nytt ljus.

– Många har insett vikten av en bra planerad bostad. HSB har en lång tradition av att bygga välplanerade lägenheter, och nu måste vi kanske tänka ett steg till. Bör det finnas utrymmen för co-working och möten i en bostadsrättsförening? Eller smarta lösningar för arbetsplatsen i lägenheten? säger Jonas Erkenborn.

– Dessutom har behovet av en social bostadspolitik blivit tydligare. Trångboddheten är utbredd inom vissa grupper, och dessa grupper behöver hjälp till bättre bostäder.