Ett hållbart arbetsliv

HSB ska vara en attraktiv arbetsgivare som erbjuder en utvecklande, inkluderande och trygg arbetsplats.
glada medarbetare på möte

För att skapa de bästa förutsättningarna för våra medarbetare vill vi att de ska ha en trygg arbetsmiljö där medarbetarna trivs och mår bra. Vi arbetar kontinuerligt och målmedvetet med ledarskap, organisation, arbetsmiljö, jämställdhet och mångfald.

Mål_Utfall_22_Medarbetare.jpg

Klicka på bilden för större format. Baserat på svar från 16 av 29 HSB-föreningar och bolag.

Nöjda medarbetare

För att följa upp hur HSBs medarbetare upplever sin arbetssituation genomförs medarbetarundersökningar minst vartannat år. Ett viktigt nyckeltal är NMI-index (nöjd medarbetarindex) som under 2022 landade på 72 (71) baserat på uppgifter från 16 av 29 HSB-föreningar och bolag.

15 HSB-föreningar och bolag har mätt även MMI-index (motiverad medarbetarindex) och genomsnittet under 2022 uppgår till 74 (73).

Hälsa och friskvård 

Genom ett proaktivt arbete inom hälsa och friskvård arbetar HSB för att minimera negativ stress och sjukskrivningar. HSB försöker så långt det är möjligt inom ramen för tjänstens utförande ge medarbetarna en flexibilitet kring arbetstider och möjligheter att arbeta på distans. Individuella mål sätts upp och utvärderas varje år. Lönekartläggningar sker regelbundet för att undvika ojämlikhet och diskriminering. Alla anställda omfattas av kollektivavtal.

Löpande uppföljning kring hälsa och friskvård sker via systematiskt arbetsmiljöarbete hos respektive HSB-förening och bolag. Arbetet består bland annat av introduktion vid nyanställningar, skyddsronder, medarbetarundersökningar, medarbetarsamtal och uppföljning av nyckeltal.

Arbetsmiljö på byggarbetsplatser

Byggbranschen är överrepresenterad i statistik över skador och arbetsplatsolyckor. HSB har ingen egen arbetskraft på byggena utan arbetet utförs av våra entreprenörer. Som beställare har vi ett stort ansvar för arbetsmiljö och säkerhet på våra byggen. Därför ställs tydliga krav i våra entreprenadavtal, vilka följs upp löpande under byggtiden. Det långsiktiga målet är en trygg och säker arbetsmiljö. HSB ProjektPartner och HSB Bostad har som mål noll allvarliga olyckor senast 2023. 

2022 rapporterades totalt 39 (48) olyckor. Statistiken omfattar nyproduktionsbolagen HSB ProjektPartner och HSB Bostad samt HSB Skåne, HSB Nordvästra Skåne, HSB Sydost, HSB Göteborg och HSB Göta. Se figur nedan.

Grafer_ÅHR22_webb_72dpi__Rapporterade_olyckor_på_arbetsplatser.jpg
Klicka på grafen för större format

Krav ställs även när renovering sker, dock med avsaknad av gemensam hantering och uppföljning.

Mångfald och jämställdhet

HSB tror på mångfald. Vårt mål är att 2023 ha samma andel utländsk bakgrund bland våra medarbetare som i samhället i stort. Mångfald är ett av HSBs gemensamma prioriterade områden i HSBs gemensamma verksamhetsplan som kallas HSBs kompass – vägen mot det goda boendet. Idag hanteras mångfalds- och jämställdhetsfrågorna i huvudsak av respektive HSB-förening och bolag.

2022 var könsfördelningen bland HSBs cirka 3 500 medarbetare1) 54 (55) procent män och 46 (45) procent kvinnor. I ledningsgrupperna för HSBs föreningar och bolag var 54 (53) procent män och 46 (47) procent kvinnor. 7 av 29 (7 av 30) vd:ar var kvinnor. I styrelserna för HSBs föreningar och bolag var 57 (58) procent män och 43 (42) procent kvinnor. 12 av 30 (11 av 31) ordförande var kvinnor. Se figur nedan.

Grafer_ÅHR22_webb_72dpi__Kvinnor i hela HSB.jpg

Klicka på grafen för större format

Grafer_ÅHR22_webb_72dpi__HSB jämfört med Kvinnoindex (bred).jpg

Diagrammen ovan är baserade på nationella bolag och HSB-föreningar, totalt 26 av 29. Kvinnoindex är AP-fondens årliga mätning av andelen kvinnor på mellanchefsnivå.

HSB genomför årliga lönekartläggningar hos respektive HSB-förening och bolag för att säkerställa rättvisa löner och ersättningar. I vår strävan efter att HSB ska spegla samhällets mångfald följer vi upp antal medarbetare och förtroendevalda med utländsk bakgrund i ledning, styrelse och bland medarbetare. Utländsk bakgrund definieras som utrikesfödd och/eller inrikesfödd med två utrikesfödda föräldrar. Rapporteringen sker enligt Statistiska centralbyråns metod för statistik över utländsk/svensk bakgrund.

Totalt har 18 (18) procent av medarbetarna i HSB har utländsk bakgrund. Motsvarande siffra i ledningsgrupper är 6 (5) procent och i styrelser 10 (10) procent. Det kan jämföras med andelen folkbokförda i Sverige med utländsk bakgrund i åldern 19–65 år, som enligt Statistiska Centralbyrån var 31 procent under 2022. 26 av 29 HSB-föreningar och bolag rapporterade 2022. Se figur nedan.

Grafer_A╠èHR22_webb_72dpi__Medarbetare med utla╠êndsk bakgrund.jpgKlicka på graferna för större format.
Grafer_ÅHR22_webb_72dpi__Medarbetare ålder.jpg

Grafer_ÅHR22_webb_72dpi__Ledning ålder.jpg

Grafer_ÅHR22_webb_72dpi__Styrelse ålder.jpg

Policy för medarbetare

HSB har tagit fram en gemensam policy/uppförandekod som är ett stöd för vårt agerande när vi företräder HSB och våra medlemmar ur ett affärsetiskt perspektiv. Den heter ”HSBs policy om förmåner, representation och mutor” och tar exempelvis upp vad som är en tillbörlig och otillbörlig förmån och hur vi ska främja en effektiv och sund konkurrens på marknaden.

17 av 24 HSB-föreningar har antagit den gemensamma policyn, vilket motsvarar en anslutningsgrad på 71 procent (i början av 2023). Samtliga medarbetare i föreningar som antagit policyn ska följa och informeras om den vid anställningsstart.

Det finns även en e-utbildning i HSBs policy för anställda, förtroendevalda och konsulter. Utbildningen syftar till att ge en gemensam grundsyn och trygghet i vårt agerande när vi företräder HSB och våra medlemmar i affärsrelaterade situationer. Innehållet i utbildningen är framtaget i samverkan med Institutet Mot Mutor (IMM). Utbildningen är obligatorisk för samtliga medarbetare i HSBs nationella verksamhet.

För föreningarna är utbildningen frivillig, men rekommenderas och är kostnadsfri. Under 2022 genomfördes utbildningen i samtliga 17 HSB-föreningar som antagit policyn. 54 procent av ledamöterna i styrelserna har utbildats i policyn. Motsvarande siffra var 77 procent i ledningsgrupperna och bland medarbetarna 43 procent. Inga incidenter kopplade till korruption rapporterades under 2022.

Med utgångspunkt i HSBs grundläggande värderingar ligger det i HSBs intresse att verksamhetsskadliga företeelser kommer fram i ljuset och kan hanteras. Sådana företeelser är inte förenliga med vad HSB står för då vår målsättning är att driva verksamheten på ett långsiktigt hållbart och ansvarsfullt sätt. Som ett stöd i detta arbete har HSB sedan flera år tillbaka en visselblåsarfunktion.

System för visselblåsning

HSBs visselblåsarsystem är en säker kanal där vem som helst kan rapportera allvarliga missförhållanden inom HSB anonymt. Systemet är webbaserat och personen som rapporterar väljer själv vilken juridisk enhet inom HSB som ska få rapporten. Feedback om hanteringen av ärendet ges till den som rapporterar senast inom tre månader.