Hundra år med hållbarhet i fokus

Nu är vi äntligen här, ögonblicket som vi sett fram emot så länge. I år fyller vi i HSB 100 år och det gör vi med stolthet och framtidstro.
Johan Nyhus, förbundsordförande HSB

Vårt jubileum firas på många olika sätt över hela landet, bland annat med hjälp av en utställningstrailer fylld med det bästa HSB bidrar till samhället med. När detta skrivs har halva turnén passerat genom Sverige, många föreningar har hållit sina stämmor med extra festligheter och firande. Detta och mycket mer har vi tillsammans hunnit göra och vi har så mycket fantastiskt som väntar oss framåt i tiden. Och likadant känns det för våra kommande 100 år med HSB. 

Med det sagt är vi inte utan utmaningar. Unga har fortsatt svårt att komma in på bostadsmarknaden, vi driver på och debatterar för att införa lösningar som öppnar dörren för dem. Sverige har också stora problem med boendesegregation, där leder vi likaså samtalet om hur vi öppnar gamla låsningar och ser till att bryta trenden i landets olika utsatta områden. För att inte nämna hur byggandet påverkas av oroligheterna i vår omvärld, när så många fortfarande saknar en bostad och så många söker efter sitt drömhem att komma hem till. 

Men, den största långsiktiga utmaningen av dem alla stavas klimatkrisen. Den ekonomiska krisen kommer att spilla över på klimatfrågan för många, men inte för oss. Det finns direktiv från EU och uppsatta mål från Sverige att förhålla sig till. Alla dessa ligger kvar oavsett var konjunkturen svänger. Hållbarhet har alltid varit viktigt för HSB. Innan det fanns moderna begrepp som social hållbarhet arbetade vi med trygghet och omställning. Hela vägen från då vi uppfann sopnedkastet 1931 till våra banbrytande experiment här och nu på HSB Living Lab. Vi banar vägen för ett klimatvänligt boende. 

Under 2021 antog vi nya klimatmål och dessa ligger kvar oavsett konjunktur. Förra året, 2022, trädde dessa klimatmål i kraft.  Alla kan anta mål men att leva upp till dem förpliktigar. För att nå dit vi vill måste vi tänka hållbart hela vägen från ax till limpa. Nya bostäder ska byggas med kloka materialval och bättre energiprestanda, vi måste minimera byggavfallet och ställa om till ett cirkulärt byggande. Befintliga bostäder ska fortsätta energieffektiviseras och genomgående ska vi bidra till att bevara och förstärka den biologiska mångfalden.  

Vårt mål är ambitiöst, år 2040 ska HSB ha netto noll klimatpåverkan i hela värdekedjan. Det kommer att krävas hårt arbete, men vår 100-åriga erfarenhet visar att vi klarar av att lösa utmaningar. Jag är övertygad om att det kommande seklet för HSB kommer präglas av nya innovationer, framåtanda och ett samhällsengagemang som kommer fortsätta forma Sverige. Vårt uppdrag är att ge nästa generation hopp och tilltro, kooperationens ledord är TILLSAMMANS och vår framtidsresa har bara börjat.

Johan Nyhus
Förbundsordförande HSB