Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Nytt projekt ska skapa kontaktytor mellan grannar

25 januari 2023

Generationsöverskridande umgänge, samverkan grannar emellan och utökat socialt nätverk. Det är målsättningen när HSB Living Lab tillsammans med HSB Skåne och Generation Marianne startar ett nytt projekt kring gemenskap och social hållbarhet i Lund.

Under våren startar HSB Living Lab och HSB Skåne upp ett samverkansprojekt tillsammans Generation Marianne i Arenastaden i Lund. Syftet med projektet är att skapa kontaktytor grannar emellan med målsättning att bryta ensamhet och ge förutsättningar för utökat socialt nätverk.

– Social gemenskap i bostadsrättsföreningar har alltid varit en viktig fråga för HSB, nu kanske mer än någonsin. Gemenskap bidrar förutom till social hållbarhet även till ekonomisk och ekologisk hållbarhet genom att boende delar på såväl ytor som prylar i högre grad, säger Emma Sarin, projektchef HSB Living Lab.

Att hitta vägar till ökad social gemenskap är något som alla tjänar på och kan bidra till ökat välmående. För HSB har gemenskap i bostadsrättsföreningar varit en hjärtefråga sedan starten för nästan 100 år sedan och i det här projektet vill man utforska om det finns metoder för att kicka igång granngemenskap.

I projektet “Goda Grannar – social hållbarhet i flerbostadshus” kommer HSB Living Lab och HSB Skåne tillsammans med Generation Marianne att utforska hur man kan få igång social gemenskap i ett bostadsområde i Arenastaden i Lund, där de boende i hyresrätterna i Kvarteret Målet och bostadsrättsföreningen HSB brf Nätet bjuds in att delta i projektet.

Genom en enkätundersökning med efterföljande workshop kommer de boende att kunna lämna önskemål på aktiviteter som sedan kan bilda de olika aktivitetsgrupperna. Aktiviteterna anpassas därmed helt efter deltagarnas behov, kunskap och intressen.

- I området där vi nu startar upp bor det personer i en blandad ålder och vi hoppas att de kommer att se möjligheter med att lära känna sina grannar och utöka sin umgängeskrets även över generationsgränserna. Vi hoppas att projektet faller väl ut så och ger lärdomar som går att applicera även i andra projekt och områden, säger Malin Bengtsson, kommunikationschef på HSB Skåne.

Uppstart med workshop för projektet kommer att vara 21 mars.

För mer information:
Jens Holmberg, PR- och kommunikationsansvarig
jens.holmberg@hsb.se
070-721 50 11

HSB Göteborg är ett kooperativt bostadsföretag som verkar från Lysekil i norr till Kungsbacka i söder. Vi erbjuder nyproducerade bostadsrätter i attraktiva områden, hyreslägenheter, ett fördelaktigt bosparande och ett heltäckande förvaltningsutbud för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare. Vi tror att det goda boendet skapas genom välskötta hus, trygg boendeekonomi och god gemenskap. 2020 valdes HSB till bostadsbranschens mest hållbara varumärke – för tredje året i rad!

Idag är det över 74 000 medlemmar som tillsammans äger HSB Göteborg och som demokratiskt beslutar om verksamheten. Detta skiljer HSB från andra och ger våra medlemmar möjlighet att utveckla sitt boende till något unikt och givande.