Info ang sopsugsstoppet

25 augusti 2011 Pelle har nyss fått nedanstående besked direkt ifrån Envacs arbetsledare. Sopstoppet är borta från ursprungsplatsen men har åter igen stannat i nivå med tunnelbanebron vid Bjursätragatans östra anslutning till Rågsvedsvägen, (Preem-macken).

Samtliga ventiler, schakt, har sugits men alla har inte tömts som de ska. Blåa sopsäckarna räknar man med att få bort under eftermiddagen och nya försök att tömma de schakt som fortfarande är fyllda upp till inkastluckor sker i samma veva.

Ser vi boende att det finns plats i inkastluckan går det bra att trycka in sin påse där under förutsättning att den hamnar i den lodräta delen av schaktet. Använd dock inte för mycket våld, soppåsarna kan då kila fast sig i varandra med schaktstopp som följd. Gå hellre upp en våning och släpp ned din soppåse därifrån

 

Brf Dammen har beställt sanering av de ventilrum som blivit drabbade av fluglarver/flugor och kväljande lukt. Envac kommer att ordna saneringen men man får räkna med viss kvarvarande doft en tid efter densamma.

 

Orsaken till ursprungsstoppet är ännu inte verifierad med annat än att det har bildats så kallat ”glasberg” i markrören som bygger på vartefter soppåsar slits sönder med bland annat krossat glas som följd. De krossade glaset har för lite vinduppfångningsförmåga vilket gör att glaskross gärna blir liggande kvar i rörsystemen. Till slut med sådana mängder att soppåsa/sopor inte kan passera. Därefter går det mycket snabbt att det bildas en propp i röret.

 

För att undvika glasberg i möjligaste mån skall vi fortsättningsvis inte kasta glas i sopsugen. Kom även ihåg att soppåsarna skall knytas ihop.

Glas av alla de slag får varje medlem frakta till glasåtervinning. Närmaste glasåtervinning finns på Bjursätragatan / Lurstigen, avstånd från Dammen cirka 600 meter. V g se kartbild.