Höjning av eldebiteringen

04 september 2022 Brf Illerns styrelse har beslutat (på styrelsemötet 20220815) att höja utdebiteringen av elförbrukningen till de boende.

Den tidigare utdebiteringen har varit 92 öre/kWh plus moms, vilket blir 1.15 kr inkl. moms. Den nya utdebiteringen blir 1.60 kr/kWh plus moms, totalt 2.00 kr inkl. moms. Ändringen träder i kraft omedelbart och det nya priset kommer att gälla på de avgiftsavier som i början av september distribueras för månaderna oktober, november och december.

Anledningen till höjningen av elpriset är elmarknadens utveckling det senaste året. Brf Illern har haft ett fastprisavtal, som löpte över två år, tecknat 2020, med den prisbild för el som gällde då, med leverantören Enkla Elbolaget.

Det avtalet gick ut i månadsskiftet mars/april. Styrelsen har haft – och har fortfarande – ambitionen att teckna ett nytt längre avtal till fast pris/kWh, men elleverantörerna har helt enkelt inte sådana erbjudanden för dagen. Elen till Brf Illerns konsumtion köps nu in från Enkla Elbolaget med tremånadersavtal.

Hela elmarknaden är för närvarande svajig med kraftigt varierande priser från dag till dag. För stunden är Brf Illern i händerna på denna elmarknad, och kan inte undgå att drabbas av de konsumentprishöjningar man nästan dagligen ser som ett ämne i olika media.

Styrelsen vill ta tillfället i akt och uppmana alla att tänka ”el-ekonomiskt” i sitt dagliga liv. Det finns nu betydande ekonomiska incitament för dig att sänka din elförbrukning. En relativt enkel – och definitivt verkningsfull – åtgärd är att se över tätningslisterna i lägenhetens dörrar och fönster. Är de torra och slitna: Köp nya lister och byt innan Kung Bore slår till!

Exempel på andra handfasta tips för att sänka din elförbrukning:

 

·       Släck lampor i rum du inte är i – byt till LED-lampor

·       Diska i diskmaskin – fyll hela maskiner

·       Tvätta i fylld tvättmaskin – välj lägre temperatur

·       Skippa Stand by/Dra ut kontakter

 

 

Styrelsen har elleveransavtalet som en stående punkt på dagordningen för styrelsemötena och lägger sig vinn om att vara uppdaterat informerad om prisutvecklingen både inom det nu gällande leveransavtalet med Enkla Elbolaget och elmarknaden som helhet. Eftersom elmarknaden och utvecklingen för prisbilden för el är svårbedömd – och sannolikt kommer att vara så åtminstone över vintern – vill styrelsen poängtera att medlemmarna inte ska utesluta att det kan bli nya ändringar av utdebiteringen/kWh under denna styrelses mandatperiod.