Sammanfattning av årsstämman

07 maj 2013 Närmare 45 personer kom till årsstämman i föreningens möteslokal. Här följer en sammanfattning av vad avhandlades på stämman.

Stämmans öppnande och allmänna ordningspunkter
Stämman inleddes med att styrelseordförande Robert Hammarstedt välkomnade alla.

Curt Hardegård utsågs av stämman till ordförande för stämman. Curt Hardegård utsåg i sin tur Gustaf Svenhed till sekreterare för stämman.

Stämman utsåg Ulf Bennedich och Christer Westberg till rösträknare samt att, jämte ordförande, justera protokollet.

Det konstaterades att kallelse skett i behörig ordning.

Styrelsens verksamhetsplanering
Robert Hammarstedt redogjorde för styrelsens verksamhetsplanering enligt följande.

-Föreningen har sagt upp avtalet med HSB om HSB-certifiering av styrelsens verksamhetsplanering, vilket innebär att föreningen inte längre kommer att betala för HSB-certifiering. Däremot ska de regler för verksamhetsplanering som följer av certifieringen även fortsättningsvis användas som riktmärke för arbetet med verksamhetsplaneringen.

-Projektet med stambytet slutfördes i februari-mars 2012 och har därmed avslutats.

-Styrelsen har utvärderat möjligheten att installera bergvärme på föreningens fastighet och har, mot bakgrund av att ett myndighetstillstånd för borrning löpte ut i september 2012, påbörjat borrning på fastigheten. Föreningens tillstånd har därmed förlängts med ytterligare 3 (tre) år. I det fortsatta arbetet med projektet utvärderar styrelsen nu vilka för- och nackdelar olika utformningar av bergvärmeanläggningsinstallationen medför.

-Arbetet med vindprojektet har fortskridit och kommunikation sker nu med Stadsbyggnadskontoret och Stadsmuseet med anledning av fastigheternas K-märkning.

-Styrelsen har mottagit ett antal åtgärdsförslag från kostnadsbesparingsgruppen och har som en följd bland annat sagt upp avtal avseende underhåll av brandsläckare.

-De föreningens bostadsrätter som har kungsbalkonger har fått förhöjda lister för att förhindra vattenskador.

-Arbetet med källsorteringsrummet har fortskridit och fortsätter framöver.
-Arbetet har bland annat resulterat i att det nu är möjligt för föreningens medlemmar att sortera även matavfall återvinning.

-Arbete med att rensa upp i cykelförråd och på cykelparkeringen har skett och är nu i slutskedet.

-Arbete har skett för att maximera hyresintäkterna för parkeringsplatserna.

-Föreningen har anlitat en ny entreprenör för arbetet med föreningens trädgård. Detta eftersom vi inte var nöjda med den tidigare entreprenören arbete.

-Föreningen har anlitat en ny leverantör för snöröjningsarbetet. Den gångna vintern har dock medfört särskilt stora utmaningar för leverantören, varför snöröjningen inte blivit så lyckad leverantörsbytet förväntats resultera i.

Flera medlemmar framförde att nivån på resultat av städningen av föreningens allmänna utrymmen sjunkit sedan föreningen bytt städfirma.

Patrick Siegbahn redogjorde för att resultatet av den medlemsundersökning styrelsen genomfört generellt sett visade att medlemmarna är positiva till styrelsens och fastighetsförvaltare Peter Janssons arbete men mer negativa till HSB.

Ulf Bennedich efterfrågade hur mycket de juridiska konflikter som föreningen är inblandad i kostar föreningen årligen. Styrelsen åtog sig att genomföra en sådan sammanställning och tillhandahålla den till medlemmarna inom kort.

Ulf Bennedich tog upp frågan om föreningen kan använda sig av medlare i tvister med föreningens medlemmar för att undvika tvister och de kostnader som uppstår till följd av sådana tvister. Styrelsen tog till sig förslaget.

Styrelsens årsredovisning samt ekonomi- och ansvarsrelaterade frågor
Styrelsemedlemmen tillika ekonomiansvarig Emilie El Tarzi och Robert Hammarstedt redogjorde för föreningens ekonomi enligt följande.

-Årets resultat uppgick till cirka 1 200 000 kr.

-Styrelsen har arbetat med att sänka föreningens kostnader och öka dess intäkter.

-Föreningen har omförhandlat lånevillkor och fått vad styrelsen uppfattar som mycket bra lånevillkor.

-Styrelsen undersöker löpande vilka avtal som kan omförhandlas och/eller sägas upp för att sänka föreningens kostnader. Vissa avtal har dock lång uppsägningstid och konsekvenserna av uppsägning av dessa syns därför först senare under 2013 eller 2014.

-Föreningen behövde inte höja medlemsavgiften för 2012 med 6 % utan endast med 2 %.

Stämman fastställde att disponera årets resultat i enlighet med styrelsens förslag såsom framlagt i årsredovisningen.

Representanter från kostnadsbesparingsgruppen redogjorde för deras förslag till hur föreningen kan sänka föreningens kostnader ytterligare. Flera medlemmar uttryckte sin uppskattning till initiativet men ifrågasatte hur realistiska och praktiskt genomförbara de föreslagna åtgärderna var. Stämman beslutade att bordlägga kostnadsbesparingsgruppens förslag till nästa årsstämma.

Stämman beslutade att i enlighet med föreningens revisors Anders Marklund tillstyrkande fastställa föreningens resultat- och balansräkning, föreningens resultat enligt den fastställda balansräkningen samt beviljar styrelsen ansvarsfrihet.

Arvoden för styrelseledamöter, revisorer, valberedning och andra funktionärer i föreningen för kommande verksamhetsår

Stämman beslutade att fastställa arvoden till styrelseledamöter, revisorer, valberedning och andra funktionärer i föreningen för kommande verksamhetsår i enlighet med styrelsens förslag.

Val av styrelseledamöter och suppleanter
Stämman beslutade att styrelsen ska bestå av 9 ledamöter.

Stämman beslutade att välja Merran Delpasand och Oscar Olsson till nya ledamöter i styrelsen samt välja om Robert Hammarstedt, Leif Jonsson och Patrick Siegbahn till styrelseledamöter.

Val av revisor och suppleant
Stämman beslutade att utse Anders Marklund till internrevisor och Curt Hardegård till revisorssuppleant.

Val av valberedning
Stämman valde Elisabet Welinder, Jonas Fijal och Per Nyström Ol-Ers till valberedning.

Erforderliga val av fullmäktige med suppleant i HSB Stockholm
Stämman delegerade till styrelsen att välja ombud till HSB:s distriktsstämma.

Ändring av stadgarna (första beslutet av två)
Det beslutades i enlighet med det av styrelsen framlagda förslaget vilket i huvudsak går ut på att anpassa föreningens stadgar till HSB:s normalstadgar men att kravet på att föreningens medlemmar ska vara medlemmar i HSB tas bort.

Övriga anmälda ärenden
Stämman beslutade att i enlighet med förslag från Ulf Bennedich att instruktionen till valberedningen endast ska utgöra ett råd till valberedningen samt att frågan om en instruktion till valberedningen bordläggs till nästa års stämma.