Information om ventilationsprojektet

13 februari 2024 Styrelsen i HSB Brf Östberga har låtit Riksbyggen tillsammans med entreprenören ta över informationshanteringen för det kommande ventilationsprojektet. Styrelsen står bakom informationen som delges.

Bakgrund

Brf Östberga och Riksbyggen har sedan år 2021 arbetat med att utreda möjligheterna att installera ny ventilation i låghusen i föreningen. Syftet med projektet är att förbättra inomhusklimatet, det innebär också en hel del energibesparingar. I slutet av förra året skrevs kontrakt för att utföra detta och nu står totalentreprenören Gösta Schelin AB i startgroparna för att starta produktionen på det första delprojektet, som avser Stamtavlan 5.

Tidplan

Berörda adresser för detta delprojekt är Stamgatan 47 - 57, 50 - 58, och 60a och 60b, 62a och 62b, 64a och 64b samt 65, 67 och 69. Produktionen kommer att inledas under vecka 10 i trapphusen: 47,49, 51 och 53. Under vecka 11 startar produktion i ytterligare trapphus: 55 och 57. Preliminär start för trapphusen 65, 67 och 69 är satt till vecka 18 och trapphusen 50 och 52 är beräknade att starta under vecka 20. De sista trapphusen blir nr 56 och 58 som är tänkta att starta under vecka 23. Dessa starttider är preliminära men ni kommer att få information om när just era trapphus är berörda ca två veckor innan start. Varje trapphus beräknas ta ca tre månader att färdigställa.

Vad kommer att hända?

Den absoluta merparten av arbetena utförs uppe på vindarna, där ventilationsaggregaten och alla ventilationskanaler ska bytas ut. De allra första arbetena som utförs på varje vind är utsugning av den gamla isoleringen och sedan rivning. De här arbetsmomenten kommer att låta en del, vi ber er ha överseende med detta. Rivningsarbetena tar ca 2 – 3 veckor att utföra. Därefter börjar installationen av ny ventilation och tillhörande övriga arbeten. Även dessa arbeten kan medföra en del störningar, men mindre ihållande än de första veckornas rivning. I projektet ingår också att utföra större tillträdesluckor till vindarna, då kommer en del arbeten att ske i era trapphus. Vi kommer att installera provisorisk ventilation under byggtiden, men den är inte lika effektiv som ordinarie ventilation så ni kan med fördel vädra lite oftare under tiden som arbetena pågår i era trapphus.

Ni boende kommer att få aviseringar i era brevlådor att entreprenören kommer att vilja komma in i lägenheter vid några tillfällen. De behöver tillgång till lägenheterna för att rensa och rengöra era ventilationskanaler. I slutet av deletappen kommer de också att behöva tillgång till era lägenheter för att utföra injusteringar på det nya ventilationssystemet och säkerställa att varje lägenhet får rätt mängd luft. Detta är viktiga moment, vi är väldigt tacksamma om ni kan hjälpa oss och entreprenören att få tillträde till era lägenheter vid dessa tillfällen. Mer information kommer fortlöpande att anslås i trapphusen och läggas ut på hemsidan, med ungefär två veckors intervaller. Tveka inte på att höra av er om ni har frågor kopplat till ventilationsprojektet!

Vänlig hälsning
Riksbyggen och styrelsen HSB Brf Östberga

Riksbyggens projektledare: Erik Jörnlind

E-post: erik.jornlind@riksbyggen.se

Projektledare, Gösta Schelin AB: Jari Gröndal
E-post: jari@g-s.se