Grannsamverkan

22 maj 2019

Under årstämman den 24 april informerade Minas Iordanoglou om grannsamverkan.

Syftet med Grannsamverkan är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet genom ökad uppmärksamhet från de boende i området samt kunskap om hur man skyddar sig, vilket avskräcker och försvårar för tjuven. Målet är att minska brottsligheten och öka tryggheten och därmed också trivseln i bostadsområden.

Bakom Grannsamverkankonceptet står Samverkan mot brott som är en organisation bestående av Polisen, Brottsförebyggande rådet, Sveriges Kommuner och Landsting, SSF Stöldskyddsföreningen, Trygg Hansa, Folksam, If, Länsförsäkringar, Dina Försäkringar, Moderna Försäkringar, ICA Försäkring, Villaägarna, Hyresgästföreningen och Riksbyggen som alla verkar för att skapa ett tryggare boende.

Mer information hittar du här: www.samverkanmotbrott.se

Vad skulle detta innebära för oss boende i Brf Terrasen 72 om vi skulle samverka?

En kontaktperson utses i området som är länken mellan de boende och polis/kommun. De boende utbildas av polisen/kommunen och får då en fördjupad kunskap om hur Grannsamverkan fungerar och vad som är viktigast i det fortsatta arbetet med att öka tryggheten och förebygga brott. I denna utbildning kan också lokala Brottsförebyggande råd, kommunens räddningstjänst, fastighetsägare, näringsliv, försäkringsbolagen m.fl. medverka. Via polisen/kommunen erhålls sedan skyltar och dekaler att använda för att visa att området är aktiva inom Grannsamverkan.

Det räcker inte med att sätta upp skyltar i området som det står Grannsamverkan på för att Grannsamverkan ska ha en effekt på brottsligheten. Uppmärksamhet och engagemang i att tillsammans hjälpas åt att förhindra brott i det egna bostadsområdet utgör grunden för Grannsamverkan.

Det innebär att alla i området är mer uppmärksamma på vilka som rör sig i området, noterar det som verkar misstänkt eller konstigt och tillkallar polis vid pågående angrepp.

För mer information kontakta gärna oss i styrelsen eller Minas Iordanoglou.