Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Nu byggs HSB Living Lab – klart om två veckor

08 februari 2016 Tidigt på morgonen 8 februari lyftes de första kubikmetrarna av HSB Living Lab upp till Deltaparken på Chalmers i Göteborg. Det är startskottet för byggandet av landets första forskningshus i modulform.

– Allt går helt enligt plan. Det är ju alltid nervöst när första modulen kommer svävande och likaså när den andra ska passas in. Det är ett finlir att få alla rör och kabeldragningar att matcha rätt och hittills har det klaffat, säger Mic Möller, projektchef på Swedish Modules.

Byggs som lego

Söndagen 7 februari rullade flera specialbyggda trailers i kolonn in i Göteborg. Varje ekipage vägde runt 28 ton och innehöll färdiginredda moduler till HSB Living Lab. I Deltaparken på Chalmers lyfter en 200 ton tung kran med extra lång hävarm samtliga 44 moduler på plats.

– HSB Living Lab byggs smidigt som ett lego vilket gör att vi stör omgivningen minimalt. Allt är förberett med väggar, kök, toaletter och fönster. Till och med de 2 000 sensorerna som ska mäta de boendes beteende och vanor är redan installerade. Det är bara fasaden som ska på i efterhand, säger Rickard Malm, produktionsansvarig HSB Living Lab.

Inflyttning i juni

Modulerna i HSB Living Lab ska enligt plan vara på plats inom loppet av två veckor. Därefter ska fasaden upp och huset fyllas med ytterligare forskningsutrustning och inredning, bland annat ska en helt ny tvättstudio in i huset.

– Det är med stor glädje som vi idag kan se huset växa fram där all spännande forskning och boendeutveckling ska ske. Nästa stora steg är när de boende flyttar in och forskningen sätter igång. Här ska vi utveckla framtidens boende tillsammans med forskare, näringsliv och de boende, säger Emma Sarin, projektledare HSB Living Lab.

Den 1 juni är det dags för ett trettiotal studenter och forskare att flytta in i huset. Här ska de bo samtidigt som man forskar här, dygnet runt.

Se filmen från byggstarten av HSB Living Lab

HSB Living Lab ska hitta svaren för framtidens boende

HSB Living Lab är ett världsunikt samverkansprojekt med syfte att finna svaren på hur vi kan leva och bo hållbart i vardagen. Här ska studenter, gästforskare och doktorander bo under tio år i en ständigt föränderlig miljö där forskning pågår dygnet runt. Bland annat ska nya fasadmaterial testas, likaså smarta energilösningar för ventilation och uppvärmning av hus. Stort fokus ligger även på digitalisering och social hållbarhet i framtidens boende.

Läs mer om HSB Living Lab