Information kring nya mat-och restavfallssorteringen

29 februari 2024

Hejsan!
Som det flesta av er säkert märkt av så har ni de senast dagarna fått 1 st hållare och 2 st buntar med matavfallspåsar samt lite information kring nya källsorteringen av styrelsen. Mat- och hushållsavfall lämnas i avsett kärl (de bruna) vid uppställd station ute på gården, det kommer finnas tre st sådana stationer på våran gård (Dessa är tillfälliga tills vi fått de mer permanenta stationerna vi ska ha). Den 4:e April kommer denna omställning att ske, då kommer de sopnedkast vi har idag att plomberas. De flesta av er har även fått en ny blå tratt som ni ska använda till erat matfett, om ni redan har en tratt och inte vill ha två så kan ni lämna tillbaka den på vice-värdskontoret.

Följande information kommer från Hammarö kommuns hemsida;

Matavfallsinsamling

Det mesta av det som slängs i soppåsen är matrester. Istället för att matavfallet går till förbränning kan det omvandlas till biogas som är ett miljöanpassat alternativ till fossila drivmedel som bensin och diesel. Den rest som blir över i biogasproduktionen används som gödning till jordbruksmark.

Sortera ditt matavfall

Möjligheten att göra biogas och biogödsel av matavfallet börjar redan hemma i ditt kök. Därför är det viktigt att bara matavfall hamnar i papperspåsen. Ring kommunens kundcenter om du känner dig osäker på vad du kan slänga i matavfallet.

Det här ska du inte slänga i matavfallet:

  • Häll aldrig ner flytande matavfall som soppa eller sås i påsen. Man kan alltid sila upp stora bitar av mat.
  • Tuggummi
  • Aska och grillkol
  • Tobak, fimpar och snus
  • Jord, lera och sand
  • Krukväxter och trädgårdsavfall
  • Hundbajs, kattsand och kutterspån
  • Dammsugspåsar
  • Diskborstar
  • Kuvert
  • Blöjor, tvättservetter och intimskydd
  • Mediciner och kemikalier
  • Glasföremål och metallföremål
  • Hårda och mjuka plastförpackningar
  • Pappersförpackningar
  • Förpackningar av papper, plast, glas och metall lämnas på kretsloppsstation
  • Grovavfall, farligt avfall och elektronik lämnas på återvinningscentral
  • Gamla mediciner lämnas till apotek


Matavfall

Möjligheten att göra biogas och biogödsel av matavfallet börjar redan hemma i ditt kök. Det är därför viktigt att bara matavfall hamnar i papperspåsen. I matavfallet slänger du:

  • Matrester (tillagade, råa och gamla)
  • Skal från frukt, grönsaker, ägg och skaldjur
  • Mindre ben och rester från kött, fågel och fisk
  • Pasta ris och potatis
  • Ost och pålägg
  • Bröd, kex, kakor och godis
  • Torrvaror som mjöl, kryddor, ströbröd med mera
  • Katt- och hundmat, både blötmat och torrfoder (inte förpackningen bara innehållet)
  • Kosttillskott, proteinpulver.
  • Kaffesump och kaffefilter, teblad och tepåsar
  • Hushållspapper med matrester samt servetter (ej våtservetter)


Påsar och påshållare till matavfall

När påsen förvaras i påshållaren står den så luftigt som möjligt, då undviker du dålig lukt och genomfuktning. Lägg aldrig papperspåsen i en plastpåse när du lägger den i det uppsamlingskärlet, det förstör möjligheten att göra biogas och biogödsel av matavfallet.

Ta hand om ditt matavfall och håll kärlet fräscht;

  • Låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i papperspåsen.
  • Lägg lite hushållspapper eller äggkartong i botten av påsen för att suga upp överflödig vätska om matavfallet är mycket blött.
  • Fyll inte högre upp än till den streckade linjen på insidan av påsen eller byt ut påsen efter två till tre dagar, även om den inte är full.
  • Stäng påsen ordentligt genom att rulla ihop överdelen så att matavfallet inte ramlar ur.
  • Lägg inte matavfall löst i uppsamlingskärlet på gården, det medför större risk för dålig lukt och flugor.
  • Skölj räkskal och kräftskal i iskallt vatten
  • Låt det rinna av och vira sedan in det i tidningspapper eller oblekt hushållspapper innan du lägger det i papperspåsen.
  • Lägg skaldjursrester i frysen om du inte tänkt slänga skalen samma dag.
  • För att minska risken för fluglarver kan du hälla det varma vattnet från till exempel potatiskoket eller pastakoket över råa köttrester eller fiskrester innan du lägger det i papperspåsen.

 

Med vänlig hälsning, Styrelsen.