X

Från bospar till nyckel i hand

16 mars 2021 När Emma Kröger var 15 år fick hon ett bosparande av sin farmor och farfar. I januari i år flyttade hon in i sin första egna hyreslägenhet, tack vare sina bosparpoäng.
– Jag är väldigt glad att farmor och farfar gav mig ett bosparande istället för andra presenter.

Jag möter upp Emma utanför hennes nya lägenhet. Hon och hennes pojkvän flyttade in för snart tre veckor sedan.
– Vi fick våra nycklar precis i början på det nya året och har kommit i ordning rätt bra, vi har varit några vändor på Ikea, skrattar Emma. Det här är min första lägenhet med allt vad det innebär. Lägenheten är en trea på 83 kvm med inglasad balkong och ligger på Berghem.
– Vi trivs väldigt bra, det är ett fint läge nära till både Universitetet och centrum.

Emma som kommer från Luleå bestämde sig för att börja studera och kom in på Samhällsvetarprogrammet höstterminen 2020. Första boendet i Umeå blev ett studentrum i korridor. Ganska snart började det kännas litet och trångt och Emma och hennes kille började söka efter ett större boende.
– Vi började med att söka lägenheter hos flera olika bostadsbolag, men utan större framgång. Många har väldigt långa kötider. Men så slog det mig att jag hade mina bosparpoäng. Jag gick in på HSBs hemsida och där hittade jag flera lediga hyresrätter. Först hade jag inte koll på att HSB har hyresrätter eller att jag kunde använda mina bosparpoäng för att få förtur. Det blev en glad överraskning.

Tog det lång tid innan du fick lägenheten?
– Det gick rätt fort. Första lägenheten som jag sökte kom jag bland de fem första på. Och sedan fick jag den andra lägenheten jag lämnade intresseanmälan på. När jag berättade för min farmor att jag fått lägenheten så blev hon så glad, då kände hon att det var värt att hon hade bosparat till mig och min syster.

När började din farmor och farfar bospara till dig?
– De öppnade varsitt bosparkonto till mig och min syster för cirka fem år sedan. De sparade 100 kr var till oss per månad. Bosparandet fick vi istället för födelsedagspresenter och julklappar, något jag är väldigt glad för idag.

Vad drömmer du om för boende i framtiden?
– De närmaste tio åren vill jag nog bo i lägenhet. Efter jag är klar med studierna kan jag gärna tänka mig att köpa något, det kan både vara nyproduktion eller något renoveringsobjekt. Det skulle vara kul att få renovera något.

Har du några tips till andra som funderar på att börja bospara?
– Börja bospara, det är en väldigt smart idé. Det finns inget att förlora, pengarna finns kvar även om du använder poängen. Det är ofta dyrt att köpa lägenhet och när man är ung har man mindre pengar. Bosparandet kan vara en bra idé som ger dig en snabbare väg till en lägenhet.


Stäng artikel