X

HSB-ledamoten - en medlemsförmån att lita på

13 juni 2021 En av fördelarna med brf-medlemskapet i HSB Södertörn är att HSB-ledamoten ingår i paketet. Men vad innebär det egentligen att vara HSB-ledamot? Och kanske än mer intressant; vad innebär det att ha en HSB-ledamot? Vi har intervjuat Mats Sundberg, som är just HSB-ledamot, för att ta reda på det.

Hur kom du först i kontakt med HSB Södertörn?
- Jag har haft kontakt med HSB Södertörn i många år i min roll som fastighetsmäklare men det var inte så jag kom in i rollen som HSB-ledamot.

Jag och min fru köpte en lägenhet i Huddinge centrum för ungefär fyra år sedan. Efter ett år frågade de om jag ville ingå i styrelsen för min bostadsrättsförening, som är medlem i HSB Södertörn. Då den dåvarande ordföranden hade suttit sedan 13 år tillbaka och kände att det var dags att avgå så fick jag kort därpå ta över som ordförande. Och sedan dess har mitt intresse och engagemang fortsatt.

Hur kom det sig att du blev HSB-ledamot?
- I vår bostadsrättsförening har vi en styrelseledamot som även sitter i HSB Södertörns styrelse. Hon föreslog att jag skulle bli HSB-ledamot. Jag tyckte det lät kul, och på den vägen gick det.

Mats har en gedigen erfarenhet av styrelsearbete. Han har tidigare suttit i styrelsen för många bolag och föreningar, bland annat Svenska skidförbundet. Men nu går mycket av hans tid åt till uppdraget som HSB-ledamot i tre av HSB Södertörns medlemsföreningar samt uppdraget som ordförande i sin egen förening.

För ungefär ett år sedan blev Mats uppringd av HSB Södertörn som ville att han skulle åta sig ännu ett uppdrag som HSB-ledamot. Det var ett akut läge där ordföranden i föreningen insjuknat i covid-19. Det såg inte ut som att han skulle komma tillbaka i närtid och det behövdes hjälp för att hålla ihop styrelsen. Nu har både ordföranden och styrelsen återhämtat sig men under en tid var det mycket turbulent. Tack vare att Mats hoppade in så löste sig allt väl och nu har en stabil medlemsförening mycket att tacka HSB-ledamoten.

Hur är det att sitta i föreningar där du inte bor själv?
- Det är lite av en utmaning att sitta i föreningar där jag inte bor men det blir också en styrka att jag inte är så personligt engagerad i vissa sakfrågor. Eftersom jag är en objektiv part kan jag agera medlare.

Vad är utmaningen i att sitta i flera olika föreningar?
- Det är olika storlekar på föreningarna och de har väldigt skilda behov, vilket kan vara utmanande men jag tycker samtidigt det är oerhört lärorikt. Dessutom är det väldigt roligt att träffa nya människor i olika skeden i livet.

Hur väljs en HSB-ledamot?
- HSB Södertörn utser HSB-ledamoten för uppdrag om ett år. Sköter man sig väl blir man oftast omvald. Men jag tycker inte att man ska sitta för länge i samma brf, ungefär sex sju år är lagom i mitt tycke. Då kan man fortsätta utvecklas och få nya kunskaper.

Vad är syftet med HSB-ledamöter?
- Så länge som en bostadsrättsförening är medlem i HSB Södertörn så har de en HSB-ledamot. Det är en del av medlemskapet. Syftet är att verka som en länk mellan föreningen och HSB Södertörn. Det andra är att se till att föreningen sköter sig på ett etiskt och ekonomiskt hållbart sätt och håller sig till de föreskrifter som finns. Där bistår HSB-ledamoten med kunskap kring regler och juridiska frågor.

Hur håller du dig kunskapsmässigt uppdaterad?
- Jag går alla HSB Södertörns utbildningar. Om jag har gått en så går jag den gärna igen efter något år för att fräscha upp minnet. Dessutom uppdateras utbildningarna ju.

Hur ser kunskapen ut i föreningarna?
- Det varierar mycket över de olika föreningarna. Trots att alla är lekmän är det många som är mycket kompetenta. Men HSB-ledamoten fungerar som en stöttande pelare som alltid finns där för att hjälpa till om det skulle behövas rådgivning.

 


Stäng artikel