X

Efterlängtad styrelsekonferens tillbaka

18 oktober 2021 Äntligen kunde vi återigen hälsa våra medlemsföreningar välkomna till den årliga styrelsekonferensen på Ystad Saltsjöbad. Fredag till lördag kantades av matnyttigt innehåll, mänskliga möten och fängslande föreläsningar. Dessutom fick deltagarna ett förhandstips om hur nästa års konferens kommer att hållas.

Innan konferensen kickade igång bjöd HSB Skånes styrelseordförande, Anders Södergrann, på en presentation om nuläge och framtidsutsikter. Bland annat att HSB Skåne kommer att fortsätta med tillförande av hyresrätter och att ägarträffarna i vår kommer att ha fokus på trygghet.

Den som sedan kickade igång konferensen var i sedvanlig ordning Ann Irebo, vd på HSB Skåne, som inte nog kunde poängtera hur härligt det var att kunna återses under de former som konferensen bjuder på. Förutom att konstatera att HSB Skåne tillfört 192 bostäder sedan senaste konferensen 2019 berättade Ann om HSB Skånes nya koncept Copartment och om planerna på ytterligare projekt för tillförande av bostäder inom HSB Skåne. Sist men inte minst påminde Ann om det stundande 100-årsjubileumet 2023.

Nästa pass i programmet leddes av Jenny Lindroth från Situation Stockholm som både pratade om hur vi historiskt sett på människor i hemlöshet och tiggeri och hur hemlöshet definieras idag. Idag lever minst 34 000 personer i hemlöshet i Sverige och att ta sig från gatan till en egen lägenhet tar cirka 7 år. Mer om detta och om hur Situation Stockholm arbetar fick konferensdeltagarna veta mer om.

HSB Skånes egna jurister, Catrin Holmström Möller och Anneli Hogart Palm, höll i en workshop på temat störningar i boendet. Det ledde till långa diskussioner och många frågor och kommentarer på utfallet i de domar som presenterades i olika typer av fall kopplade till störningsärenden. Utöver workshopen blev det även en presentation i de snabba lagändringar och tillfälliga undantag i lagstiftningen som vi varit med om under pandemin. Tack vare att HSB är en så stor organisation har nya mallar för stämmorna snabbt kunnat tillhandahållas till bostadsrättsföreningarna.

Fredagseftermiddagen avslutades med journalisten Martin Shibbey som snabbt fängslade publiken med sina berättelser från sin resa till Etiopien och såväl fängelsetiden som händelserna som ledde fram till det öde som han och hans kollega föll offer för. Martin kunde konstatera att det råder jaktsäsong på journalister och de är mycket mer utsatta idag, i flera delar av världen. Samt hur stort civilkurage det idag krävs av journalister som vill dela med sig av sin berättelse. Förutom den yrkesmässiga rollen som Martin har fick deltagarna även en inblick i det mänskliga mötet fångarna emellan och hur de lyckades överleva i fängelset.

Fredagskvällen bjöd på många intressanta samtal över en god middag på fredagskvällen, en middag som även ackompanjerades av energisk underhållning av Cornelius Löfmark tillsammans med sina lika energiska bandkollegor.

När lördagen kom var det seminariedags och konferensdeltagarna cirkulerade mellan de olika seminariepassen. Här fick de lyssna på och ställa frågor om hållbarhetsverktyget, ekonomisk förvaltning och nyckeltalsrapporter, bostad först samt projektledning av små och stora projekt.

Efter lunch korades vinnarna i fredagens tipspromenad. Stort grattis säger vi till Birgitta Westbakke, Göran Johansson och Stefan Klang. Därefter bjöd den sjungande läkaren Henrik Widegren på föreställningen Sjuk, frisk eller mittemellan. En föreställning som bjöd på många skratt och igenkänning i viss mån. För hur vet man om man är sjuk, eller är man någonsin helt frisk?

Jenny Lindroth, Situation Sthlm

Martin Shibbye

Henrik Widegren

Fler evenemang och utbildningar

Kika in i kalendariet på hsb.se


Stäng artikel