X

Givande studiedag i den danska huvudstaden

10 september 2021 Under torsdagen begav sig ett 20-tal representanter från bostadsrättsföreningar runt om i verksamhetsområdet ut på studiebesök. Med siktet inställt på Köpenhamn avgick bussen från Lund.

Resans första stopp var på ØsterGRO, en takodling i stadsdelen Østerbro. Utöver att vara en odling är ØsterGRO också en CSA-forening (Community Supported Agriculture). Visionen med takfarmen var att skapa en lokal matproduktion och ge stadens invånare möjlighet att följa ett ekologiskt lantbruk på nära håll. 

Odlingarna är uppbyggda med innovativa lösningar för såväl bevattning som skörd och stort fokus ligger på biologisk mångfald och att ta vara på vad säsongen erbjuder. 

Efter en härlig Smørrebrødslunch besöktes Tåsinge plats, en tidigare asfalterad parkeringsyta som numera är en grön oas i stadsdelen. Tåsinge plats är Köpenhamns första klimatsäkrade område och lösningar som testats här har sedan implementerats på flera andra ställen i staden. 

Bussen tog oss sedan vidare till Charlottehaven, ett bostadsområde där olika sorters gräs planterats som en del av den gröna utsmyckningen på innergården. Guidningen gick vidare via FN-huset i Nordhamnen och vidare till Lüders takterass där taket på ett parkeringsgarage omvandlats till ett stort utegym och lekplats, öppet för allmänheten.

Dagen avslutades med en god middag på Almanak/the Standard, belägen i den tidigare flygbåtsterminalen alldeles intill Nyhamn.

Stort tack till alla deltagare och vi hoppas ni fick många intressanta idéer med hem.


Stäng artikel