X

Fyndig förvaring

22 september 2021 Hösten är för många synonymt med omstart och organisering. Sommarens nyinköpta prylar och den kommande säsongens jackor och skor behöver förvaras på ett smidigt sätt. Inspireras av våra förvaringstips!

Hallen

Här ska mycket få plats. Samtidigt vill vi ha det snyggt och städat eftersom hallen är det första vi möts av när vi kommer in genom ytterdörren. Ordning och reda löser du genom att mixa öppen och stängd förvaring. Skor och jackor som används dagligen bör förvaras lättåtkomligt så det går snabbt att klä på sig – ställ skorna på en skohylla och låt jackorna hänga på krokar eller en klädstång. Skor som inte används lika ofta kan förvaras i stängda skåp eller i lådor i garderoben, jackor likaså. Om det inte finns plats för skåp och garderober kan du istället sätta upp en gardinskena i taket och hänga upp en snygg gardin. Då kan du enkelt dra för och gömma hallkaoset. 

Köket

Har du ont om köksskåp och förvaring? Ge plats åt ditt porslin genom att förvara torrvaror som havregryn, mjöl, müsli och nötter i glasburkar på köksbänken i stället, alternativt på hyllplan eller rullvagnar. Det är både snyggt och praktiskt!

Ett annat tips är att sätta upp ett öppet hyllsystem där muggar, glas och porslin kan stå. Eller varför inte montera några tavellister där du kan ställa upp favoritkokböckerna? Ingen gillar heller överfulla kökslådor som inte går att stänga. Lös problemet genom att samla några av köksredskapen i en burk bredvid spisen, eller låt dem hänga från s-krokar över köksbänken.

Vardagsrummet

Utnyttja väggarna och takhöjden! En vägg som täcks av hyllor eller väggmonterade skåp från golv till tak kan bli ett stilfullt element. Variera mellan öppen och stängd förvaring i ett asymmetriskt mönster som gör väggen lekfull och levande. I dem öppna hyllorna kan du ställa vaser, skulpturer eller böcker, och i dem stängda hyllorna kan du förvara sådant som sladdar, säsongspynt och papper.

Fundera även om det finns plats för förvaringslådor under eller bakom soffan. Det finns även soffor som har förvaringsmöjligheter under sittdynorna och schäslongen. Kanske värt att investera i vid nästa soffköp?  

Sovrummet

En bra garderobslösning är A och O för att strukturera upp kläder, påslakan, örngott och handdukar. Sådant du använder ofta är smart att ha nära till hands, antingen i lådor eller hängande på galgar. Kläder och annat som används mer sällan kan förvaras högre upp, eller vakuumförpackat i förrådet. Ett annat tips är att satsa på utdragbara trådbackar och insatslådor i garderoben. Det ger en bra överblick och gör det lättare att hålla i ordning.

Har du inte plats för stora garderober? Se om du kan utnyttja utrymmet under sängen i stället. Står sängen på ben kanske det finns plats för lådor som du kan fylla med sängkläder. Ett annat alternativ är att satsa på en sängstomme med utdragbara lådor som du antingen köper eller platsbygger själv, det finns flera DIY-guider på internet!

Rensa

Har du för mycket saker? Rensa! Det kommer göra det enklare att hitta det du letar efter i skåp och lådor. Det du inte längre behöver kan du till exempel sälja vidare på en loppis eller via nätauktion, så kan dina oanvända saker komma till nytta för någon annan.

Har du ändå svårt att få plats med alla dina prylar? Missa inte att du som HSB-medlem har medlemsrabatt på Vinden, en tjänst för smart förvaring av dina prylar. Som medlem i HSB får du förvara upp till 10 flyttlådor gratis. Läs mer om erbjudandet här.


Stäng artikel