X

Delad glädje är dubbel glädje

19 mars 2021 Att dela mer och köpa mindre är snällt mot klimatet – och mot plånboken. Linda Backman, som jobbar med cirkulära affärsmodeller på Tillväxtverket, förklarar hur delningsekonomi funkar och hur du kommer igång!

VAD ÄR DELNINGSEKONOMI?
Delningsekonomi handlar om att använda saker på ett nytt sätt. Sånt som du använder sällan kan du låna eller hyra i stället för att köpa. Samtidigt kan du själv hyra ut saker som du använder sällan, exempelvis verktyg, takbox eller varför inte utrustning till fester.

VAD KAN MAN DELA?
Allt går att dela! Det finns plattformar för kläder, trädgårdsredskap, verktyg, boende och bilar. Även om svenskarna delar allt mer, är den största utmaningen just nu att få folk att ändra beteende från att vilja äga. Att dela känns ovant för många.

VARFÖR HAR DELNING VUXIT SÅ?
Människor har lånat och delat saker mellan sig i alla tider. Det nya nu är de digitala lösningarna som gör att det på ett enkelt sätt går att nå många fler. Genom delningsplattformar i appar eller på hemsidor kan du berätta vad du vill hyra ut eller söka efter sånt du behöver. De seriösa plattformarna har också ett upplägg gällande försäkring och ansvar. Det gör att du som delare kan känna dig trygg om något går sönder eller en olycka sker.

VARFÖR SKA DU DELA?
Delningsekonomin gör på sikt att vi behöver färre saker och det minskar den belastning på klimatet och miljön som nyproduktionen innebär. Att spara pengar är en annan fördel, behöver du inte bil så ofta kan det vara billigare att vara med i en bilpool än att äga en bil.

HUR KOMMER JAG IGÅNG?
Börja med att fundera på vad du kan hyra i stället för att äga. Börja med något som inte känns så stort och ta det steg för steg. Kanske kan du hyra en festklänning till nästa nyårsfirande eller bröllop? Kolla in olika plattformar och sätt dig in i hur de funkar. Tänk också på att när du signat dig på en plattform kan du ofta både tjäna pengar på dina egna saker som inte används, och hyra sånt som du behöver.

VAD ÄR TRENDIGT ATT DELA?
Den senaste tiden har det kommit flera plattformar för kläduthyrning. Där hyr man oftast av företag och inte av privatpersoner, och uppläggen kan se lite olika ut. Du kan hyra för ett tillfälle eller teckna en månadsprenumeration. Det här är ett smart upplägg för den som är intresserad av kläder och vill ha variation, men samtidigt inte konsumera så mycket. En annan målgrupp är familjer med småbarn som snabbt växer ur sina kläder.

HUR SER FRAMTIDEN UT?
Delningsekonomi är en trend som har kommit för att stanna, och som är en del av en klimatsmart livsstil med mindre konsumtion. Hittills har det gett hög status att äga dyra saker, men frågan är vad som skänker status i framtiden? Förhoppningsvis blir sättet du lever på viktigare än antalet prylar du äger.


Text: Elin West 

HÄR ÄR NÅGRA DELNINGSSAJTER!

  • table.se eller furnlease.se Hyr möbler och utrustning för hemmet.
  • hyber.com Här kan du hyra barnens skor och ytterkläder – som de ändå snabbt växer ur.
  • hygglo.se Hyr, eller hyr ut, allt från båtar till partytält.
  • thewowcloset.se Hyr en designerklänning för sommarens bröllop eller nyårskalaset.
  • fritidsbanken.se Ideell verksamhet över hela Sverige där du kan låna begagnad sportutrustning gratis i två veckor.

Stäng artikel