X

Så lyckades de få en hyreslägenhet i centrala Malmö

16 mars 2021 När Andreas Mladenovic skulle flytta hemifrån började han bospara och snart hade han fått sitt första hyreskontrakt. Efter några flyttar är han nu tillbaka i samma kvarter med fru och två barn, och ännu en gång var det bosparandet hos HSB som hjälpte honom.

Utan mitt bosparande hade det varit jättesvårt att komma in på bostadsmarknaden. Det har gjort det möjligt att hitta hyreslägenheter centralt i Malmö, säger Andreas Mladenovic.

Många förknippar HSB med enbart bostadsrätter. Men HSB Malmö har även 2 200 hyreslägenheter och är en av de större hyresvärdarna i Malmö innerstad. Totalt i hela Sverige har HSB 27 000 hyreslägenheter som alla bosparare har förtur till.

Det här fick Andreas Mladenovic veta när han efter gymnasiet började söka efter en hyreslägenhet i centrala Malmö.
– En vän berättade om möjligheterna med bosparandet så jag öppnade ett konto. Efter åtta–nio månader började det hända saker och jag fick gå på tre visningar. En av dem ledde till förstahandskontrakt på en trea i kvarteret Lugnet här i Malmö, nära Konserthuset.

Hur många poäng som krävs avgörs av hur många som är intresserade av just den lägenheten, så det kan variera. Och även om det lönar sig att bospara tidigt till barnen är det även värt att börja senare i livet. Det visar Andreas exempel.

Clara-14.jpg
Andreas Mladenovic är nöjd med att vara tillbaka i sitt gamla kvarter Lugnet i centrala Malmö. Den fina innergården är ett stort plus tycker hela familjen.

Tillbaka i samma kvarter

När förhållandet med hans dåvarande flickvän tog slut flyttade Andreas från HSB-lägenheten. Efter det bodde han på ett par andra ställen i Malmö, hos andra hyresvärdar.
– Under hela tiden fortsatte jag bospara hos HSB, varje månad.

Nu har Andreas Mladenovic familj. Tillsammans med frun Natalie och sönerna Mateo och Kion bodde han tidigare i en annan del av Malmö. Men de ville flytta och Andreas hade en önskan att återvända till kvarteret där han hade sin första lägenhet.
– Den första januari flyttade vi in i den här trean så nu är cirkeln sluten kan man säga. Det är en genomgående lägenhet på fjärde våningen som passar oss jättebra. Gården är familjevänlig, barnen har många att leka med och kan cykla omkring.

Fortsätter bospara

Även om de har funnit sin drömbostad för tillfället så kommer Andreas att fortsätta bospara hos HSB.
– Ända från början har jag sparat till max antal poäng. Nu är det 500 kronor i månaden och tidigare var det 300. Det är en summa som vi har möjlighet att sätta undan, säger han.

Bosparandet kan ju komma till användning vid framtida flyttar – eller om inte förr så när det är dags för barnen att flytta ut. Då kan han nämligen föra över poäng så att även de har möjlighet att skaffa sig ett förstahandskontrakt direkt. 


Stäng artikel