X

12 tips för balkongen

29 juni 2021 Nu är det hög tid att börja skapa din sommaroas på balkongen. Hemma i HSBs odlingsentusiast Nea Goldkuhl ger dig sina bästa odlingstips på hur du skapar grönsaksodling, extrarum eller till och med utomlandskänsla på balkongen.

1. Bestäm syftet

Vill du använda din balkong som en lugn oas, en odlingsplats eller ett blommande hav? Nu när många jobbar hemma kanske balkongen kan få fungera som ett extrarum, eller vill du hellre skapa din egen köksträdgård? Planera efter ditt syfte.

2. Läget på din balkong

Beroende på din balkongs väderstreck får den olika mycket ljus, regn och vind på sig. Detta avgör vilka växter som trivs på din balkong. Vetter din balkong mot söder har du goda förutsättningar för de flesta nyttoväxter, så som grönsaker och kryddväxter. Välj även växter som är torktåliga och soldyrkande Det finns många blommande växter som trivs i skuggigare lägen och gröna växter är alltid ett säkert kort!

3. Tänk i kubik

Istället för att fokusera på golvytan så fundera på hur du kan nyttja balkongen i kubik. Med hjälp av växtväggar kan du ha en vertikal trädgård på balkongen. Har du högt i tak, häng upp amplar och använd piedestaler. Är balkongen smal kan de vara bra att satsa på avlånga krukor och balkonglådor på insida balkongräcket.

4. Hämta inspiration från andra

Behöver du fylla på med idéer, kolla balkongbilder på till exempel Pinterest. Spara favoritbilder till en digital moodboard som du tar med dig när du ska handla.

5. Bygg kontraster

På samma sätt som det är fint att kombinera olika material i din inredning, kan du kombinera skirt, som till exempel ormbunkar, med kaktusar eller fetbladiga växter.

Odla.jpg

6. Sätt ut dina inneväxter

Många av de växter man i vanliga fall har inomhus kan få en välbehövlig energiboost av lite sol och frisk utomhusluft. Sätt inte ut dem för tidigt bara, vänta tills nätterna inte är för svala, typ mitten av juni för till exempel palettblad och begonia.

7. Blomster för hela säsongen

Växter har olika blomningsperioder, så om du vill ha en blommande balkong från försommar till sen höst, ta reda på vilka sorter du ska ha för att kunna glädjas åt färgprakt länge.

8. Odla ätbart

Balkongen är perfekt som grönsaksland. Odla chili i kruka och tomater i större kruka eller dränerad hink med ställning, blompinnar som stöd eller ståltråd. Kryddor och jordgubbar trivs i söder. Grönkål är tacksam och växer sig fin långt in på senhösten. Du kan få en riklig färskpotatisskörd bara genom att trycka ned några potatisar av tidig sort i jord i en sopsäck.

Odla3.jpg

9. Glöm inte vatten och näring

Investera i en fin vattenkanna som blir en lättillgänglig prydnad och påminnelse. Vattna med näring någon gång per vecka.

10. Anpassa efter dina förutsättningar

Om du ska resa bort på semestern, undvik tunnbladigt och törstigt och satsa i stället på till exempel olivträd eller fetbladiga växter. Du kan också ställa en uppochnedvänd PET-flaska fylld med vatten i krukorna om du reser bort.

11. Val av odlingskärl

Små krukor torkar ut snabbt, välj med fördel en större kruka för att den ska kunna hålla fukten bättre och växternas rötter får möjlighet att breda ut sig = större växter.

12. Bädda för våren

Inget är väl så uppskattat som vårens första gröna? I september–oktober kan du planera höstlökar i kruka. I regel är det inte kylan som är problemet för övervintring av lökväxter utan vätan. Se därför till att ha god dränering i krukan. Plantera i porös jord med lite benmjöl som främjar blomningen. Sätt lökarna tätt och mixa olika sorter för längre blomstersäsong Svep in krukan i något isolerande material så klarar den vintern bättre.

Det här är Nea

Nea Goldkuhl är uppvuxen i en handelsträdgård och driver idag det odlingsinspirerande instagramkontot @neagold. Här delar hon bland annat med sig av sitt odlingsintresse i zon 5–6. Hur du tar tillvara på blommor och grönt eller bara njuter av blommor i sin fulla prakt.


Stäng artikel