X

Sol, sommar – och goda grannar

16 juli 2021 Äntligen semester. Kanske dags för köksrenovering? Eller för grillunch med vänner? Glöm inte att visa hänsyn till grannarna! HSB tipsar om hur.
Grillning på gården Att grilla på gården är ett härligt sätt att umgås. Tänk bara på att detta är gemensamma utrymmen där man behöver visa hänsyn mot sina grannar.
  1. Ha koll på trivselreglerna
    Vilka störningar får man tåla i ett flerfamiljshus? Och vilka ska man inte behöva stå ut med? Det är inte helt lätt att veta. Utgå från sunt förnuft och din bostadsrättsförenings eller hyresvärds trivselregler. Där kan det till exempel anges att du bör visa respekt för nattron efter klockan 22.

  2. Var tolerant mot ljud (och oljud)
    Hög musik retar sig många på, men tänk på att du under dagtid – även om du jobbar hemifrån – måste ha en högre tolerans mot ljud. Att din granne spelar trummor då och då på dagtid behöver inte klassas som störande enligt bostadsrättslagen. Lekande barn får man också stå ut med även om det kan upplevas som jobbigt. Som barnfamilj i lägenhet kan man dock tänka på att undvika de mest ljudliga leksakerna, och att lägga ljuddämpande lekmattor på utsatta områden.

  3. Förvarna dina grannar
    Ska du ha middag och spela hög musik? Då kommer grannarna att påverkas. För att bevara grannsämjan kan det vara bra att informera i förväg genom att sätta upp lappar. Tänk ändå på att visa hänsyn om det blir sent eller högljutt, och lyssna på dina grannar om de hör av sig. Bara för att du förvarnat är du inte fri från ansvar.

  4. Ljudisolera med inredning
    Bor du i en äldre fastighet är det vanligare med ljudstörningar än i nybyggda lägenheter med ljudisolering enligt dagens krav. Ett tips är inreda med tyger och mjuka material – som gardiner och mattor – för att dämpa ljud från din lägenhet och minska överhörningen från grannen.

  5. Balkongliv – och balkongvett
    Vad vore sommaren utan balkonglivet! Grillen plockas fram och musiken spelas lite extra högt. Vad du får och inte får göra på balkongen varierar mellan olika fastigheter, men tänk på att alltid visa hänsyn. Även om grillning på balkongen är tillåtet där du bor kan till exempel matos vara störande.

  6. Sommarfixa utemiljöerna
    Passa på att utnyttja innergårdar eller gemensamma uteplatser när det är fint väder. Kanske kan bostadsrättsföreningen investera i nya utemöbler eller grillplatser som gör att fler kan vistas utanför lägenheterna? Eller köpa in spel som kubb och krocket för att öka trivseln och gemenskapen i föreningen.

  7. Renovera med hänsyn
    Renoveringar är svåra att utföra ljudlöst, och självklart kan borrljud och bankande vara störande för dem som är hemma dagtid. I en bostadsrättsförenings trivselregler står ofta vilka tider man får lov att renovera samt vad man bör tänka på vad gäller störande ljud. Så länge du följer reglerna har du rätt att fixa i din lägenhet. Klagomål i samband med renoveringar handlar ofta om att grannarna inte vet när de störande ljuden kommer, så en bra idé är att förvarna om vilka dagar eller när på dagen det kommer att låta som mest.

  8. Ta kontakt med den som stör
    Om du störs av din grannes höga musik, ta kontakt och berätta hur du upplever det. Grannen kanske inte ens förstår att hen stör. Ett tips är att aldrig knacka på när du är som mest upprörd – låt det gå ett par timmar eller någon dag så blir dialogen bättre. Fortsätter ändå störningarna, vänd dig till styrelsen/hyresvärden som är skyldig att utreda alla störningsärenden.

Vad är störande beteende?

I ett flerfamiljshus är det viktigt att hitta en balans mellan hänsyn och tolerans. Om höga ljud, lukter eller skrik ska anses som störande beror framför allt på hur ofta och när de inträffar, men även hur länge de pågår. Hotfulla beteenden är aldrig acceptabelt och bör polisanmälas.


Stäng artikel