X

Nu är det klart

12 april 2019 HSB MälarDalarna - Sveriges sjätte största förening - har bildats

– Det är skönt att vara i mål! Det utbrister en glad och nöjd Leif Ringqvist, numer ordförande i den nya HSB-föreningen MälarDalarna.
– Ja, i måndags kom beskedet från Bolagsverket att den formella sammanslagningen mellan HSB Dalarna och HSB Mälardalen är klar, säger han.
Leif berättar att arbetet med sammanslagningen varit en intensiv och utmanande, men samtidigt en rolig resa.
– Allt har flutit på bra, våra organisationer har lagt ner mycket tid på detta och gjort ett grundligt jobb.
Tack vare fusionen kan HSB MälarDalarna fortsätta ha samma höga ambitionsnivå på många områden, och samtidigt höja den på en del andra.
– Nu får vi bland annat utväxling av de nya digitala lösningarna, samtidigt som vi driver vår verksamhet mer kostnadseffektivt. Vi ska öka vår lokala närvaro och erbjuda mer kompetens där den behövs.
Arbetet med sammanslagningen har kostat både pengar och internt arbete. Men MälarDalarnas vd Maria Engholm räknar med att de kostnaderna snart har tjänats in.
– Det blir till exempel många stora kostnader som nu blir halverade, förklarar hon. Det gäller bland annat på IT-sidan och kostnader för kundkännedom. Jag förväntar mig också att vi kommer att kunna spara stora belopp genom att vi nu, som Sveriges sjätte största HSB-förening, med över 33 000 medlemmar, blir starkare i förhandlingar med till exempel banker och andra leverantörer och partners, och när vi ska göra olika upphandlingar.
Maria ser också fram mot att den nya föreningen kan satsa mer på områden som HR och marknadsbearbetning.
På frågan vad som varit svårast med fusionsprocessen funderar Maria en stund innan hon svarar:
– Ingenting har varit svårt, faktiskt! Visst har det uppstått en del knepigheter, men dem har vi löst efterhand. Och jag är imponerad över hur entusiastiska och prestigelösa våra medarbetare har varit. Tillsammans har vi tagit det bästa från två föreningar och skapat något ännu bättre.
Arbetet med fusionen är dock inte helt slutförd. Den nya koncerngruppen började arbeta vid årsskiftet och successivt har medarbetare plockats in i den nya organisationen; det är ett arbete som ska vara avslutat i maj.
– Det känns stort att snart ha detta väldiga projekt bakom oss, säger Maria. Men nu jobbar vi framåt för att göra HSB MälarDalarna till den bästa föreningen i Sverige!


Stäng artikel