X
Ledarna på sommarkollot 2021: Nattah, Victor, Anton, Beata, Matilda, Hanna och Alice.

Nu startar HSB Skånes sommarkollo!

20 juni 2021 Sju taggade ledare och en kollokock välkomnade idag de första kollobarnen till Magnarpskolonin för den här sommaren. Nu väntar kollo för tre olika barngrupper mellan 9-12 år de kommande tre veckorna.

De senaste dagarna av hetta bryts av med lite regn som ger välbehövlig svalka på kolonin. Alla ledarna är på plats under den första dagen för att träffa barnen och bidra till att såväl barn som ledare blir ett bra team den kommande veckan som de ska tillbringa tillsammans. 

- När barnen har kommit tillrätta och hittat sina sovplatser och packat upp kommer vi att ha lite gruppaktiviteter för att lära känna varandra, berättar Victor som tillsammans med Alice är föreståndare på årets sommarkollo.

Utöver hjärt- och lungräddningskurs och brandövning har ledarna förberetts genom en kurs med Friends. Innehållet var till stora delar en repetition för ledarna som alla studerar och har olika erfarenheter av arbete med barn. En av lärdomarna från kursen med Friends är vikten av att säga ”hej”.

- Ett hej kan göra stor skillnad, och här på kollot ska alla ska säga hej till alla på kollot varje dag, förklarar Victor.

På verandan, som är en naturlig samlingsplats under varma dagar, finns kolloreglerna uppsatta. Här står inget om hur barnen ska vara mot varandra, mest ordningsregler som att alla ska tvätta händerna innan middagen. Under första dagens gruppaktivitet är en av stationerna ämnad åt värdegrunderna – hur alla ska vara mot och behandla varandra. En viktig grundbult i kolloverksamheten och något som ska prägla kolloveckan.

Redan innan ledarna hunnit sätta igång med de första gemensamma aktiviteterna utforskar barnen alla utrymmen och aktivitetsområden. Några spelar fotboll, en annan badminton och ett helt gäng går på upptäcktsfärd till ”pysselstugan”.

- Alla ledarna har olika intressen och vi har fått ihop en riktigt bra mix av aktiviteter såsom hajk, pyssel, musik, idrott och film. Det blir ingen utflykt till bad eller park i år med anledning av corona, men en hajk i närområdet med krabbfiske och hajklekar kommer det att bli. Det här är ett kollo för alla, säger Victor.

Inne i köket städar kollokocken Fredrik upp efter glass- och marängbak, godsaker som barnen senare ska få ta del av. Snart kommer han att få vara med om när barnen för första gången sjunger den helt nya matvisan. Kan du melodin till Queens klassiker ”We will rock you” kan du sjunga med…

"Det här är ett kollo för alla!"


Stäng artikel