X

Nybyggt med plats för barnbarnen

19 juli 2021 Efter att ha kikat på lägenhet i flera år föll helt plötsligt alla bitar på plats när de klev in i visningslägenheten i HSB brf Laestadiusparken. Men att lämna ett hus som varit i ens ägo sedan 1975 är inte alltid så lätt. Kjell och Ingbritt Ragnestam, berättar hur tankarna gick.
Paret föll för den öppna planlösningen i visningslägenheten. Paret föll för den öppna planlösningen i visningslägenheten.

Mycket underhåll av ett hus
Kjell och Ingbritt Ragnestam, berättar hur tankarna gick.
– Vi är inte direkt 18 år längre och har insett allteftersom åren har gått att vi behöver flytta. Det är skönt att slippa snöskottning, gräsklippning och underhåll som hör hus till. Vi har en stuga som ligger cirka 30 minuter bort, så nu får vi mer möjlighet att vara där. Men vi brukar säga att hade vi kunnat lyfta av övervåningen på huset hade vi gärna bott kvar. Vi har trivts jättebra och är sist av alla grannar från vår generation att flytta härifrån.

Att bestämma sig för att sälja huset var inte lika självklart för båda.
– För mig har steget varit längre än för Ingbritt, berättar Kjell. Bara en sådan sak som, var ska jag förvara alla mina bra att ha-grejor? Men nu har jag fått lov att bygga en bra att ha-byggnad i stugan, berättar Kjell.

– Ju mer utrymme, desto mer sparar man, inflikar Ingbritt leende.

– När vi rensade hittade jag ett gammalt skinnställ från när jag körde motorcykel. Det kan vara bra att ha, skrattar Kjell.

Letat lägenhet i flera år – föll för den öppna planlösningen
Paret som letat lägenhet i flera år har aldrig hittat något som fallit dem i smaken, förrän nu.

– Vi har kikat på både äldre och nyproducerade lägenheter men inte tyckt om planlösningarna. Våra barn har sagt till oss att det inte kommer att bli billigare att flytta in i något gammalt som behöver renoveras. Till slut fick vi upp ögonen för brf Laestadiusparken och bokade en visning.

Direkt vi klev in i lägenheten kände vi båda att här vill vi bo, berättar Kjell.

– Vi åkte hem och pratade med våra barn. De bad oss fundera över hur vi har det och hur vi kommer att få det. Idag har vi en öppen planlösning, något som vi trivts väldigt bra med.

Vi tecknade oss först för en 3:a, men eftersom 4:an hade öppen planlösning så var det avgjort. Från att paret hittade projektet till skrivet kontrakt tog det bara några veckor.

– Eftersom vi tecknade avtalet så pass nära inflyttning, hade vi inte möjlighet att göra tillval, men standarden är så bra, att vi hade nog inte valt tillval ändå, möjligtvis inglasad balkong, konstaterar Kjell och Ingbritt.

Nybyggt i Gällivare.jpg

Förbereder sig för flytten
Parets hus är sålt till en barnfamilj och de lämnar med gott samvete vidare både gräsklippare, skottkärra och trimmer.

– Allt vi behöver finns i stugan och vi behöver inte dubbla uppsättningar. Det är bättre att ungdomarna som flyttar in kan ta del av det. En dag i veckan åker vi till återvinningscentralen för att slänga och rensa saker, så snart blir man kallad vid namn där, skrattar Kjell.

I mitten av juni bär flyttlasset av mot en fyra på fjärde våningen.

– Vi funderade på att välja en lägenhet ännu högre upp, men fjärde våningen får räcka. Vi måste också våga gå ut på balkongen, säger Kjell.

Vad ser ni fram emot mest med lägenheten?
– Att få flytta in och sova första natten på vårt nya ställe. Det får vara hur rörigt som helst runtomkring men då vet vi att vi är på plats, säger Ingbritt.

Har ni några tips till den som funderar på att köpa bostadsrätt och flytta från hus?

– Man ska inte ha bråttom, vi har kikat i flera år, konstaterar Ingbritt.

– Jag var väldigt motsträvig till en början, säger Kjell. Jag tror att det är viktigt att kunna släppa det man har haft när man bott i hus.

– Man måste våga gå vidare och tänka att vi går in i en ny fas, fyller Ingbritt i. Med barn och barnbarn utspridda från norr till söder har parets hem alltid varit navet när familjen samlas och det är precis vad Kjell och Ingbritt också önskar fortsättningsvis.

 

När artikeln publiceras så har Kjell och Ingbritt redan flyttat in. Om du också är intresserad av att flytta in i en nyproducerad lägenhet i HSB brf Laestadiusparken så kan du läsa mer här.

– Vi hoppas att vårt nya hem i lägenheten ska fortsätta vara en naturlig samlingspunkt för våra barn och barnbarn, säger Kjell och Ingbritt Ragnestam.


Stäng artikel