X

Lyckat event med digitala Bomorrow

29 april 2021 På tisdagen genomfördes Bomorrow 2021, konferensen om framtidens boende, som blev både digital och kostnadsfri för de drygt hundra deltagarna. Flera inspiratörer och experter delade med sig av erfarenheter, forskning och tankar om framtidens hållbara boende under temat ”Stadsutveckling och social hållbarhet”.

Första gången Bomorrow genomfördes var 2019 och i fjol ställdes hela konferensen in.

– Fantastiskt roligt att vi äntligen kunde arrangera konferensen och reaktionerna så långt är att den hade ett spännande tema och en proffsig produktion, vilket är glädjande, säger Christer Berglund, vd HSB Södra Norrland.

Han har, tillsammans med Anna-Karin Widehammar, representerat HSB Södra Norrland i projektgruppen, där samarbetspartnern CER, Centrum för forskning om ekonomiska relationer, vid Mittuniversitetet i Sundsvall har haft två representanter, Peter Öhman och Lena Burman, samt Jonas Albecker från Stadsutveckling Sundsvall.

Samtliga fanns på plats i studion på Metropol under tisdagen, liksom moderatorn Anna Bellman, trollkarlen Arkadia, teknikerna på Slice Mediaproduktion och ett par av de medverkande.

– Det var första gången på mycket länge som vi träffades fysiskt, och vi försökte verkligen hålla avstånd till varandra, säger Anna-Karin Widehammar. Det var en mycket märklig känsla att sända utan publik och applåder i en stor studio, men det gick förvånansvärt bra tack vare professionella medspelare.

– Jag tror också det var en hit att vi hade anlitade Arkadia, det är ju tyvärr inte så vanligt att man skrattar på digitala konferenser nu för tiden. Och det behöver vi!

Föreläsare som deltog:

Therese Kreisel, Skellefteå kommun, berättade om hur utbyggnaden av Northvolts batterifabrik påverkar det lokala bostadsbyggandet. Lennart Weiss, Veidekke, hade lösningen på bostadskrisen för unga och nysvenskar. Simon Helmér, Studentbostäder, summerade hur Vallastaden i Linköping växte med tusen bostäder på bara fem år då 40 aktörer samverkade. Lars Göran Andersson, HSB Göteborg, rapporterade om hur projektet HSB Dela, där en ung köpare står för halva kontantinsatsen och HSB för den andra, fortskrider. Anna Heide, Trianon, beskrev hur de vänder negativa bostadsområden till positiva med hjälp av så kallade sociala obligationer. Chris Österlund, Botkyrkabyggen, beskrev det systematiska arbetet med att öka hållbarheten och tryggheten i utsatta områden. Fredrik Bergström, WSP, gav fakta ur Stadsbarometern om varför vissa städer växer hållbart medan andra inte gör det.

En vass panel debatterade hur man får ekonomi i sociala stadsutvecklingsprojekt, och bestod av Peter Öhman från CER, Nina Staaf från Mitthem, Magnus Sandebree från Imorgon Innovation, Emma Sarin från HSB Living Lab och Magnus Ydmark från Sundsvalls kommun.

Dessutom deltog Pernilla Bonde från riksförbundet, Niklas Säwén från Sundsvalls kommun, Anders Fällström från Mittuniversitetet samt samtalsledare i gruppdiskussioner från Diös, CER och Tina Enheim från HSB Södra Norrland.

– Så många aktörer har gått samman för att kunna genomföra konferensen, säger Christer Berglund. Med akademin, fastighetsägare, kommunen och stadsutvecklingen bäddar vi för ett fortsatt gott samarbete över gränserna, vilket jag tror att framtiden kommer att kräva av oss för att bidra till att utveckla hållbara städer.

Samtliga föredrag och paneldiskussionen kan ses i efterhand här!


Stäng artikel