X

Bekämpa ogräset giftfritt - så gör vi på HSB Norr

19 maj 2021 Direkt värmen smyger sig på kommer ogräset som ett brev på posten. Maskrosor kan som bekant till och med växa genom asfalt. Att bli av med ogräs kräver ofta ett ihärdigt arbete och att använda sig av kemiska bekämpningsmedel kan kännas lockande men det påverkar både den omgivande miljön och kan innebära risker för hälsan.

Från och med 1 oktober 2021 är det förbjudet att använda bekämpningsmedel på platser som skolgårdar och förskolor, lekplatser, parker, trädgårdar och områden som i första hand är avsedda att vara rekreationsområden som allmänheten har tillträde till. Det gäller även på tomtmark för bostadshus, krukväxter i trädgårdar, koloniträdgårdsområden, i växthus som inte används yrkesmässigt samt på växter inomhus.

HSB Norr arbetar ständigt med att utveckla hållbara tjänster och produkter och det är viktigt att som fastighetsförvaltare kunna bekämpa ogräs på ett miljövänligt sätt. Därför har vi investerat i maskiner som sköter ogräsbekämpningen utan giftiga kemikalier, med hjälp av hetvatten. Hållbart och mycket mer miljövänligt. Ta en titt på filmen nedan.

Här är några andra tips på hur man kan bekämpa ogräset utan giftiga kemikalier:

Dra upp det
Det kan vara svårt att bara dra upp ogräs, särskilt maskrosor eller liknande med rötter. För att göra det lättare kan du vattna området så marken är mjuk. Använd en kniv eller skruvmejsel längs med rötterna för att lossa dem innan du drar upp.

Kokande vatten
Häll kokande vatten direkt på ogräset. En dusch med skållhett vatten dödar de tuffaste ogräsen på ett par dagar.

Kväv dem
Täck ogräset med flera lager tidningspapper så kommer avsaknaden av solljuset att ta kål på dem. Man kan också, i förebyggande syfte, lägga tidningar på marken med jord över för att inte få ogräs från början.

Salta bort
Strö ut salt, bergsalt eller vanligt koksalt, i trädgården på våren. Men använd lagom, det kan fräta sönder betongytor och lämna marken karg under en längre period.

Fysiska hinder
Fysiska hinder såsom kanten på gräsmattan och stödmurar är en bra och långvarig lösning för att hålla ogräset borta. Använd till exempel tryckimpregnerade altanplankor och såga dem i bitar om två decimeter och hamra ned dem i marken bredvid varandra runt planteringarna. Ser även snyggt och städat ut.

Fler och starkare blommor
I trädgården pågår en ständig kamp om tillgångar mellan dina plantor där de starkaste överlever. Täcker du marken med blommor och andra växter kommer de på ett naturligt sätt att slå ut ogräsväxterna. Samma princip gäller för din gräsmatta, har du en tjock och frisk gräsmatta så kommer du också att ha mindre ogräs.

Ät upp dem
Många av ogräsväxterna är faktiskt ätliga, som de unga gröna maskrosbladen, tomtskräppa och cikoria (vägvårda), som alla kan ätas råa i sallader eller kokta som färsk spenat. Men ta reda på vilka som är ätliga och om du är osäker, låt hellre bli. En del är giftiga.

 

Läs mer om vår Hållbarhetsresa

Läs mer om vår Fastighetsförvaltning


Stäng artikel