Om Föreningen

Bostadsrättsföreningen Husaren ligger i Sätunaområdet centralt i Märsta. I föreningen ingår husen på Sätunavägen 9, 11, 13, 15 samt 17. Det första huset byggdes 1964.

Föreningen består av totalt 164 lägenheter från 1:or till 5:or. Förutom lägenheterna finns det 47 varmgarage, 31 kallgarage, 25 P-platser med eluttag för motorvärmare samt 4 husvagnsplatser. Dessutom finns p-platser för ett hundratal bilar som medlemmarna kan hyra.

I varje hus utom 9:an finns tvättstugor med modern tvättutrustning. I hus 13 finns dessutom en grovtvättstuga.

I lägenheterna finns det bredbandsutag från Bredbandsbolaget samt ComHem.

Gårdarna mellan husen är smakfullt planerade med träd, buskar och rabater.  Vidare finns det 2 grillplatser med lusthus, lekplattser och en boulebana.

Föreningen har en bastu på gaveln till Sätunavägen 13.

Förvaltning

Fastighetsförvaltning och ekonomisk förvaltning sköts av HSB-Arlandas personal.

Namnet - lite historia.

En Husar var en rustningslös kavallerist ursprungligen beväpnad med sabel, lans och sköld. Husarförbanden uppstod i Serbien under andra hälften av 1300-talet under trycket från de framträngande turkiska ottomanerna vars militära framgångar med lättrustade kavalleriförband påverkade även serbisk krigföring. Men redan på 900-talet lejde det Östromerska Bysantinska riket lättrustade ryttare kallde chosaroi eller chonsaroi från Balkan, främst då just serber. Det grekiska namnet kommer troligen från latinets cursores (löpare) som var benämningen på ett sentida romerskt lätt rytteri.