Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så här gör du för att börja bospara i HSB

Kom igång med ditt bosparande i tre steg. Observera att du behöver använda dator för att börja bospara.

Börja spara i tre steg

Bli medlem i HSB

HSB är Sveriges största bostadskoooperation som ägs av sina medlemmar. För att bospara behöver du först bli HSB-medlem.

Som medlem får du juridisk rådgivning i boendefrågor och en rad andra förmåner.

Du betalar en andel för medlemskapet och en årsavgift. 

Bli medlem nu

Öppna ett HSB Bosparkonto och välj sparform

När du har betalat ditt medlemskap i HSB kan du registrera dig som kund i Danske Bank och öppna ett HSB Bosparkonto. Det är grunden i ditt bosparande.

Sedan väljer du den eller de sparformer som passar dig bäst: bosparkonto, fasträntekonto eller fondsparande. 

Till Danske Bank

Lägg upp en stående överföring och börja samla bosparpoäng

Med bosparpoängen kan du få förtur till ditt nästa boende. För att samla poäng behöver du nu komma igång med ditt sparande.

För varje sparad hundralapp får du 1 bosparpoäng. Du kan maximalt få 5 poäng i månaden. Givetvis sparar du så mycket eller lite du vill! 

Förtur och poäng

Vanliga frågor och svar

Hur börjar jag bospara?

Så här kommer du igång med ditt bosparande. Tänk på att du behöver använda dator för att börja bospara.

 1. Bli medlem i en regional HSB-förening (om du inte redan är det).
  Bli medlem i HSB

 2. Registrera dig som kund i Danske Bank och öppna ett HSB Bosparkonto. Välj sedan den sparform som passar dig. Du kan välja mellan tre sparformer: HSB Bosparkonto, HSB Fasträntekonto och HSB Depå, ett fondsparande med 10-12 olika fonder.
  Öppna ditt bosparande hos Danske Bank

 3. Lägg upp en stående överföring eller sätt in ett engångsbelopp. När du sätter in pengar i ditt bosparande börjar du också samla bosparpoäng.

Vad kostar det att bospara i HSB?

Den kostnad du betalar för bosparandet är den årliga avgiften för medlemskapet i HSB. Årsavgiften är 300 kronor per familj. Om du väljer fondsparande som sparform tillkommer en sedvanlig förvaltningsavgift.

Observera att du betalar en andel i kooperationen på 500 kronor per person (även minderåriga) i samband med att du blir medlem i HSB för att börja bospara. Andelen får du tillbaka om du någon gång väljer att lämna HSB.

Vissa banker tar ut en avgift för överföringar till en annan bank. Kolla därför med din bank om vad som gäller för överföringar till ditt bosparkonto.

Hur börjar jag bospara åt mitt barn eller barnbarn?

Vårdnadshavare, mor- och farföräldrar eller annan kan påbörja ett öppnande av bospar åt minderårig. Tänk på att du behöver använda dator. Så här går du tillväga:

 1. Först måste barnet bli medlem i HSB, i sitt namn.
  Här anmäler du medlemskapet

 2. Därefter går du till HSBs sidor på danskebank.se och väljer "Börja bospara" och därefter ”Visa ansökan för barn”. Du fyller i uppgifter om både barnet och dess vårdnadshavare samt laddar upp en kopia på legitimation för samtliga vårdnadshavare. Ansökan skickas digitalt till Danske Bank.

 3. Så snart en komplett ansökan kommit in till Danske Bank kan kontoöppning påbörjas. Ett avtal skickas hem till barnets mantalsskrivningsadress, antingen via post eller digitalt.

 4. Samtliga vårdnadshavare måste godkänna kontoöppningen genom att signera avtalet och skicka tillbaka det till Danske Bank i bifogat svarskuvert. Digital singering sker med BankID.

 5. Lägg upp en stående överföring eller sätt in ett engångsbelopp till barnets HSB Bosparkonto, för att börja samla bosparpoäng.
Börja bospara - ladda ner vår guide

Börja bospara med BankID: instruktionsvideo

Börja bospara åt minderårig: instruktionsvideo

Regler för HSBs bosparande
Här hittar du HSBs Bosparregler som gäller från 1 januari 2020

HSBS bosparande erbjuds i samarbete med Danske Bank.
Dina pengar på HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto skyddas enligt den danska insättningsgarantin som kallas Garantifonden. Den ger skydd för ett belopp motsvarande högst 100 000 euro per insättare. Du har äganderätt till fondandelar i HSB Depå. Fondandelarna hålls därför åtskilda från bankens egna värdepapper och därmed har du rätt att få ut dem vid bankens eventuella konkurs. Skulle det mot förmodan vara så att en kunds värdepapper har blandats med bankens egna, träder det danska investerarskyddet in, där kunden kan få ersättning med upp till 20 000 euro. Utbetalning av ersättning görs av Riksgäldskontoret. För mer information om Garantifonden, besök danskebank.se och garantifonden.dk.

Observera att de pengar du placerar i fonder kan både öka och minska i värde och att det inte är säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.