Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Göta stöttar Årets Unga Ledande Kvinna

Årets Unga Ledande Kvinna är ett projekt i Jönköpings Län som syftar till att lyfta fram fler, unga, kvinnliga ledarförebilder.
HSB Götas Marijana Zec Karlsson var med på listan 2016

Marijana Zec Karlsson, arbetsledare städservice på HSB Göta, var nominerad 2016. Bild:aretsungaledandekvinna.se

Av hela 120 nomineringar av fantastiska förebilder tog 20 av dem plats på listan för 2020. Agnesa Selmani blev Årets Unga Ledande Kvinna. Klicka här för att läsa mer!


Initiativet togs 2015 av Ridsportalliansen i Jönköping, en sammanslutning av ridklubbar som bedriver ungdomsverksamhet i Jönköpings kommun. Projektet ägs i dag av Science Park och Handelskammaren i Jönköpings län. När projektet startade visade Ledarnas Jämställdhetsbarometer 2015 att Jönköpings län noterade bottennivåer med inte mer än 28% kvinnor i ledande befattningar. 

Nu visar statistik från SCB 2017 att snittet för länet ökat till 34%. Det är förstås glädjande att se en förändring i rätt riktning men det räcker inte! Man ser ett strukturellt problem som kräver insatser från flera håll och projektet Årets Unga Ledande Kvinna vara en del i det.

HSB Göta har varit partner i Årets Unga Ledande Kvinna sedan starten och kommer fortsätta vara det tills projektet en dag förhoppningsvis inte behövs längre. Vi ser det här som en viktig del i vårt hållbarhetsarbete vad gäller jämställdhet och samhällsengagemang.

Hur ser det ut med jämställdheten i HSB Göta då? I styrelsen är 5 av 9 ledamöter kvinnor och i koncernledningsgruppen är motsvarigheten 3 av 7. Vi ser även en bra mix av kvinnor och män i andra ledande positioner. Glädjande nog har vi också haft en kvinnlig ledare med på listan: Marijana Zec Karlsson (se bild) arbetar som arbetsledare inom förvaltningen och var nominerad 2016.

Kuriosa: Att initiativet till utmärkelsen Årets Unga Ledande Kvinna är sprunget just ur ridsporten är ingen slump. Ridsporten är nämligen bevisat skickliga på att fostra ledare och eftersom andelen tjejer inom ridsporten är dominerande i lägre åldrar anses stallet vara en grogrund för att utveckla framtidens ledande kvinnor. Det finns flera undersökningar som styrker detta, till exempel en studie av Lena Forsberg, forskare vid Luleås Universitet: Att utveckla handlingskraft - om flickors identitetsskapande processer i stallet. Du kan läsa hela rapporten här!