Information från styrelsen angående avgiftshöjning

26 maj 2020 Avgiftshöjning från 1 juli 2020

 

Styrelsen har nu avslutat föreningens budgetarbete för nästa och de kommande fem verksamhetsåren. Detta har gjorts i samråd med HSBs ekonom och föreningens valda internrevisor.

 

Styrelsens ansvar är att på bästa sätt ta ansvar för föreningens ekonomi nu och på längre sikt och inte fastna i kortsiktiga lösningar.  Vår förening är nu snart 30 år gammal och det fordras kontinuerliga reparationer samt underhåll. Vi har även stora markytor som kräver fortlöpande underhåll.

 

Styrelsen har tagit hänsyn till såväl kända som förmodade utgifter och investeringar på kort och längre sikt. Styrelsen har arbetat med utgångspunkt från allmänna kostnadsökningar /el, vvs, sophämtning, inbyggda höjningar i pågående avtal mm/, ökat fastighetsunderhåll på grund av fastigheternas ålder, underhåll av grönytor, lekplatser, hårda ytor mm.

 

Vi har kunnat konstatera, liksom tidigare verksamhetsår, att de offerter på underhållsarbeten som vi tagit in alltid är dyrare än vad som angetts i underhållsplanen, vilket givetvis är ett problem. Det är därför vi uppdaterar planen varje år. Vi har arbetat med att ta in offerter på större arbeten och kommer fortsätta göra så under året. De högre beloppen/kostnaderna innebär att avsatta medel enligt underhållsplanen inte är tillräckliga för de 5 kommande åren. Vi behöver ett tillskott i kassan alternativt att slopa visst underhåll (men det kommer att straffa sig på sikt).

 

Styrelsen har i budgetprocessen arbetat mot olika scenarier med inriktning att stärka vår ekonomi.

 

Styrelsen har med ovanstående som underlag beslutat om en höjning av årsavgifterna med 2% från och med 1 juli 2020.