Historik

Våra anor går tillbaka till sent 1800-tal då Linnéplatsen anlades. 1902 restes den pampiga byggnad som i folkmun kom att kallas "Linnepalatset" – med tinnar och torn, vackra kakelugnar och gårdshus. Det är detta kvarter mellan Linnéplatsen, Linnégatan, Olivedalsgatan och Övre Husargatan, som idag utgör Brf Slottsskogen med grannföreningarna Brf Slottsskogsledet och Brf Övre Husargatan 27.

1970-talet

I mitten av 70-talet började de gamla, slitna husen längs Linnégatan att rivas. Många hade satt sig svårt i leran och bedömdes som omöjliga att åtgärda till rimliga kostnader, varför de ersattes av nya.

Brf Djupedal 1981

21 september 1981 bildades "Brf Djupedal" och i beslutshandlingarna kan man läsa om ”En bostadsrättsförening som har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att i föreningens hus upplåta bostäder och andra lägenheter åt medlemmarna till nyttjande utan begränsning till tiden samt att främja studie- och fritidsverksamhet inom föreningen” - en ordalydelse vi fortfarande har i stadgarna!

Bygget startar 1983

Föreningens gamla sekelskiftesbyggnader skulle dock inte stå länge, den 23 februari 1983 kl. 09.30 detonerade den första salvan i det gamla huset vid Linnéplatsen. Byggnaderna var preparerade med 1100 borrhål innehållande mellan 40 och 250 gram sprängämne. Själva byggnaden var fylld med skum för att minska mängden damm. Den första salvan följdes av ytterligare sju, innan kvarteret Slottsskogsledet i stort sett var jämnat med marken.

Sprängningen var mycket spektakulär! Många gamla och nya medlemmar följde den smått overkliga föreställningen när husen i hela kvarteret längs Linnégatan rasade samman. En era gick i graven och en ny startade.

Den 3 september 1983 tecknades fusionsavtal mellan Brf. Djupedal och Brf. Olivedal. Skånska Cementgjuteriet fick generalentreprenad för byggandet av de bostäder som skulle uppföras av de två sammanslagna föreningarna. Två fastigheter (idag Brf Slottsskogsledet och Brf Övre Husargatan 27) i korsningen Övre Husargatan/Olivedalsgatan) ingick inte i överenskommelsen och står fortfarande kvar.


Vid den ordinarie föreningsstämman 25 oktober 1983 ändrades namnet till "Brf. Slottsskogen". 

Vis av den gamla fastighetens sättningsskador gjordes omfattande pålningsarbeten ända ner till fast berggrund. Garaget byggdes och kvarteret började resa sig ur resterna från "Linnépalatset".

Inflyttning börjar 1985

Inflyttning i etapp ett (Linnégatan 70 samt Olivedalsgatan 8 och 4) påbörjades i februari 1985. I juli månad samma år påbörjades inflyttning i etapp två (Övre Husargatan 29, 31, 35 och 39). Knappt ett år senare, i juni 1986, följde inflyttning i etapp tre (Övre Husargatan 41, Linnéplatsen 3, 5, 6 och 8) och i september samma år skedde inflyttning i etapp fyra (Linnégatan 72, 74, 76 och 78).

Kvar från Linnépalatset

En souvenir bevarades från den gamla fastigheten - i dagens föreningslokal finns en kakelugn från den gamla tiden som monterades ner och upp igen. Linnépalatsets gamla vackra grindar har även inspirerat till mönstret på den stora glasporten på Olivedalsgatan.

 

Till Linnéplatsen!

Till Slottsskogen - Göteborgarnas park sedan 1874!

Till Linnéstaden på Wikipedia!

Till betydelsefulla årtal i Göteborgs historia!

Till Göteborgs historia!

Före Linnégatan

Linnégatans historia

Olivedalsgatans historia

Övre Husargatans historia

Slottsskogsparkens historia

Har du bilder som vi kan publicera här? Maila gärna styrelsen så lägger vi upp bilderna här!
  • Det fanns en tid när Slottsskogen inte var omgiven av byggnader!
    Det fanns en tid när Slottsskogen inte var omgiven av byggnader!
  • Linnépalatset med sin fina utsikt mot Slottsskogen
    Linnépalatset med sin fina utsikt mot Slottsskogen
  • Linnéplatsen som promenadstråk
    Linnéplatsen som promenadstråk
  • Linnépalatset i vinterskrud
    Linnépalatset i vinterskrud
  • Linnépalatset och Linnéplatsen i konsten
    Linnépalatset och Linnéplatsen i konsten
  • Gamla och nuvarande Linnéplatsen
    Gamla och nuvarande Linnéplatsen
  • Den gamla kakelugnen från Linnépalatset finns kvar i föreningslokalen
    Den gamla kakelugnen från Linnépalatset finns kvar i föreningslokalen