Värme och ventilation

Genomsnittstemperatur
Föreningen har avtal med Gbg Energi. Enligt avtalet ska Gbg Energi leverera en genomsnittstemperatur om +21 grader C  och i allmänna utrymmen (som trapphus mm) lägst +16 grader C. Nattsänkning får tillämpas, lägsta temperatur är +18 grader C.
Avtalet utgår från att en person vistas i lägenheten, och att värmen kommer både från ventilationen och elementen.

Genomsnittstemperaturen mäts med s.k. rumsgivare och beräknas som medelvärdet av uppmätt dygnstemperatur via givarna. Rumsgivare finns i drygt var tredje lägenhet i föreningen. Mätaren registrerar temperaturen och skickar data till Göteborg Energi.

Genomsnittstemperaturen beräknas även separat för givare placerade inom de tre värmecentralerna.

Det är först när det blir svalare i lägenheten som elementen drar igång - förutsatt att de är påslagna. Föreningen har ansvar för elementet till och med reglaget. Gör en Felanmälan om elementet inte fungerar, t ex om det behöver luftas eller vredet är trasigt.

Hur mäter man temperaturen?
Rumstemperaturen mäts i en s.k. vistelsezon. Vistelsezon = zon i ett rum avgränsad horisontellt 0,1 och 2,0 meter över golv samt vertikalt 0,6 meter från innervägg och 1,0 meter från yttervägg.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus
De allmänna råden gäller för bostadsutrymmen, t.ex. kök, sovrum, vardagsrum och badrum, samt för sådana lokaler för allmänna ändamål där människor vistas mer än tillfälligt, t.ex. klassrum och lekhallar. De allmänna råden gäller inte vid extrema väderförhållanden.

Indikerande värden för fortsatt utredning
1. Lufttemperatur under 20 °C
2. Lufttemperatur över 24 °C. Över 26 °C under sommaren

Folkhälsomyndighetens riktvärde för temperatur inomhus är 18 grader C mätt som så kallad operativ temperatur. Detta motsvarar ungefär 20 grader C lufttemperatur.
Om du mäter lufttemperaturen med en vanlig termometer och den visar mindre än 20 grader C kan det vara så att riktvärdet i Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus, inte uppnås.

Komplettera med egen värmekälla
Om du vill ha högre temperatur i din lägenhet än den Göteborg Energi levererar kan du sätta in ett mobilt el-element eller en värmefläkt. Elförbrukningen går på din elräkning.

Observera att om givare finns i lägenheten måste den då monteras bort. Kontakta i sånt fall fastighetsskötaren via Felanmälan.

Vad gör jag om lägenheten inte uppnår riktvärdet?
Om du mätt lufttemperaturen och den är för låg ska du göra en Felanmälan.
Felanmälan kommer till fastighetsskötaren som kontrollerar temperaturen i din lägenhet eller sätter in en givare. Om en utredning behövs kommer också förvaltaren att kopplas in.

Det är viktigt att du håller de olika ventilationsdonen rena (enklast är att dammsuga dem), det är absolut förbjudet att försöka tejpa igen dem - då kommer hela systemet ur balans.

Om du renoverar finns regler för köksfläkt. Läs mer under Renovera och bygga om