AirBnb i Brf Slottsskogen

11 maj 2016

På föreningsstämman i april fick styrelsen frågan om förekomsten av AirBnb i föreningen och styrelsen redogjorde för vår uppfattning; andra hands uthyrning ska ha styrelsens godkännande, (stadgarna § 47) saknas detta riskerar man förlora sin lägenhet. AirBnb har provats rättsligt och rättsfallen stödjer styrelsens nej till AirBnb i vår förening. Vid stämman var styrelsen inte medveten om några AirBnb fall.

Både här på hemsidan, i vår tidning och när genomgångar görs med nya tilltänkta medlemmar får alla klart för sig vilket regelverk som gäller för andra handsuthyrning, sedan många år tillbaka får man även skriva under att man förstått regelverket.

Efter stämman har vi  blivit uppvaktade av boende i föreningen som kontrollerat vidare och skrivit till styrelsen om pågående AirBnb, åtminstone fyra förekomster har hittats.

I och med att detta går emot föreningens regelverk har dessa delägare /  medlemmar tillskrivits att det här är en typ av ej sanktionerad/godkänd uthyrning och att man ytterst riskerar att förlora sin lägenhet om man inte följer föreningens regelverk. De har fått uppmaningen att sluta med AirBnb, alternativt inkomma med en förfrågan om permanent andra hands uthyrning om de av olika skäl inte bor här, alternativt att de ska sälja sin lägenhet. Vi har även bett dem bekräfta sitt beslut. (Sluta med AirBnb, säkra en korrekt andra hands uthyrning eller sälja inkomstkällan). Styrelsen hoppas slippa ta ärendet vidare. 

I de kommentarer vi fått efter diskussionen på föreningsstämman gör vi också den fortsatta tolkningen att vi vill endast ha ”behöriga” boende i föreningen och att dagens regelverk är det vi vill ha. Eftersom vi uppmärksammats på situationen fortsätter kontrollerna.

 Direktlänk till regler för andra-hands uthyrning: http://194.103.227.14/goteborg/brf/slottsskogen/fakta-om-foreningen/medlemsskap/hyra-ut-i-andra-hand/

§47 i föreningens stadgar reglerar andra-hands uthyrning; http://194.103.227.14/goteborg/brf/slottsskogen/fakta-om-foreningen/foreningens-stadgar/