Förtydligande från styrelsen kring årets poströststämma

11 juni 2020

På grund av den pandemi som pågår, med ett virus som är direkt dödshotande för äldre personer och allvarligt kan skada hälsan för yngre, ska fysiska möten undvikas.
Regeringen har därför stiftat tillfälliga lagar som möjliggör för verksamheter att genomföra stämmor genom poströstförfarande och HSB har tagit fram ett anpassat underlag och rekommendationer.

Brf Slottsskogen som har många äldre boende, någon över 70 år i ungefär var tredje lägenhet, följer de rekommendationer som finns och genomför därför en poströststämma. En sådan stämma kan inte genomföras på samma sätt som en vanlig fysisk, vilket hade varit att föredra.

Alternativet med en digital stämma har valts bort då det alternativet sannolikt hade uteslutit en del medlemmar som inte använder digitala verktyg. Genom en poströststämma ges samtliga medlemmar samma möjligheter att delta och påverka med sin röst.

Alternativet med en fysisk stämma utomhus innebär påtagliga svårigheter, t.ex. vädersituationen vid stämmans genomförande, vilken är omöjlig att förutspå flera veckor i förväg.

Styrelsen försöker inte påverka enskilda medlemmar att rösta på ena eller andra sättet, det är alltid upp till var och en i en demokratisk ordning. Styrelsen vill också kraftigt markera mot antydningar om att styrelsen och rösträknarna skulle fuska vid räkning av rösterna i samband med årets poströstning.

Vid räkningen av rösterna kommer två medlemmar att delta, den ena utsedd av valberedningen, den andra direkt av medlemmar. Den rösträknare som också ingår i valberedningen kommer därmed att bytas ut.

Samtliga motioner kommer att distribueras i god tid innan en föreningsstämma som behandlar dem hålls. Styrelsen har bedömt att det hade kunnat uppfattas som rörigt och tvetydigt att distribuera motioner som inte behandlas, och att det bästa för att möjliggöra en så bra diskussion som möjligt av motionerna är att de distribueras i samband med motionsmötet och är aktuella för alla. Motionerna är 24 till antalet och många består av olika delar som måste beslutas var för sig.