Avgiftsändringar för 2020

17 december 2019

Styrelsen har beslutat om följande avgiftsändringar för 2020

Månadsavgiften höjs med 4,75% från och med 1/1-2020.

TV-avgiften blir oförändrad.

Hyran för en parkeringsplats blir oförändrad.

Elavgiften för El IDM sänks till 1.15 kr/kWh från och med April's månads avi.

Bakgrunden till de beslutade höjningarna är följande:

VA verket har aviserat relativt höga höjningar på avgifterna för 2020.

Ökade underhållskostnader för fastigheten där vi de närmaste åren har en del stora kostnader som ligger i underhållsplanen.

Vi har gjort en oberoende konsultinspektion av hissarna och resultatet av den är att vi inte bör skjuta ett hissutbyte på framtiden längre då grundkonstruktionen är från 1961 även om viss modernisering av styrsystemet gjordes i början av 2000 talet. Detta innebär att det är svårt att få tag i reservdelar med påföljande risk för långa oplanerade stillestånd och höga kostnader för att åtgärda dom. Vi har påbörjar arbete med att ta fram en kravspecifikation för utbytet med hjälp av en hisskonsult. Vi återkommer med mer information när vi vet när och under hur lång period utbytet kommer att pågå.

Ny dränering av fastigheten på samma sätt som för hissarna så håller vi på att undersöka möjligheten till oberoende bedömning av behovet.

Åtgärdat värmesystemet, det projektet väntar nu på en stabil kallare period så slutkontroll och eventuell finjustering samt montage av termostater kan ske.

Vad som har tillkommit där är att kvalitén på vattnet i värmesystemet var så dåligt även efter en avgasare har varit inhyrd och inkopplad en längre period att vi behöver installera ett separat filter för att rena vattnet och inte få förkortat livslängd på termostater och framförallt pumpar. Filter är beställt, leverans och installationsdatum av det är dock inte bekräftat ännu.

Undersökning angående vilken åtgärd vi kommer behöva göra på utgående avlopp från fastigheten pågår i dags lägget är det oklart om relingen är en möjlig lösning eller om det helt kommer att behöva bytas fram till den punkt där kommunens ansvar börjar.

Omläggning av takpappen ligger också i närtid.

De flesta avtal har dessutom justerats upp någon procent pga inflationen.

Att elavgiften sänks till 1.15 kr/kWh beror på att del kostnader för avläsnings systemet etc låg i det priset även om avgiften inte var beroende på förbrukad kWh den kostnaden är nu helt överflyttad på månadsavgiften och motsvarar 0,75 procentenheter av höjningen för en genomsnittslägenhet.

Denna lite större höjning för 2020 behövs och som vi meddelade förra året så ser vi även ett behov dom närmsta ~2 åren av en höjning som är större än inflationen då vi har valt att fördela ut höjning över tid då kassaflödet över en längre tid ser bättre ut men att vi dom kommande åren har en hel del tunga underhållskostnader och vår ambition är att vi därefter kan se framåt mot de ”vanliga” höjningsnivåerna i relation till den årliga inflationen.

 Styrelsen Brf Violen